Foto: Twitter

KIA je na Sajmu automobila Chengdu u Kini predstavila nestrpljivo očekivani model EV5, potpuno električni kompaktni SUV koji je svoje mjesto našao ispod modela EV6, kako cijenom, tako i ukupnim dimenzijama, a izgled je posudio od većeg modela EV9.

Kao što se moglo i očekivati, EV5 će prvo dobiti kupci u Kini, ali je iz KIA-e potvrđeno da će model biti dostupan i globalno. Više detalja o tome bit će objavljeno tokom KIA EV Day događaja najavljenog za oktobar.
 
Kao što je i obećano, produkcijski model je gotovo identičan konceptu koji smo vidjeli prije nekoliko mjeseci. EV5 izgleda kao manji brat EV9 flagshipa s oštrijim i više agresivnijim licem. Dug je 4.615 mm te ima sličan trag točkova kao i KIA Sportage s konvencionalnim pogonom.
 
Ciljna grupa su mlađe "milenijumske" porodice, što znači da je praktičnost bila u fokusu, ali i moderan dizajn, udobnost i održivost. Unutrašnjost modela EV5 je dizajnirana kao "dodatna soba" za domaćinstva mlađih porodica. Atmosfera salona j unaprijeđena funkcijama kao što je sjedište suvozača koje se širi iznad centralnog tunela tako da više izgleda kao kauč. Ambijentalno osvjetljenje sa 64 boje i podesivom svjetlinom sinhronizovano je s modovima vožnje i ADAS upozorenjima.
 
Armaturna ploča modela EV5 ima sličan raspored kao i ona u modelu EV9, fokusirana je oko jednog panela s dvostrukim ekranima za instrumente i infotainment. Upravljač s četiri kraka sadrži većinu integrisanih kontrola, ali su za klima uređaj odabrana fizička dugmad. Vide se i dva USB-C porta, bežični punjač, držači čaša i ostave. Zadnja klupa se preklapa, a prtljažni prostor sadrži praktične pregrade. Takođe, tu je i dupli pod.
 
EV5 je vjerovatno baziran na E-GMP platformi, ali kompanija još uvijek nije objavila specifikacije električnog pogona te ćemo ih vjerovatno saznati u oktobru. Specifikacije modela će varirati zavisno od tržišta.
 
Prodaja modela EV5 u Kini počet će ove godine, a nakon toga slijedi dolazak i na "odabrana globalna tržišta".
 
KIA već radi i na manjem EV4 subkompaktnom modelu.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )