Foto: Twitter

Brojni portali u regionu među kojima i naš, objavili su članke u kojima se tvrdi da je platforma Google Maps uklonila zamućenje s objekata vojne infrastrukture u Rusiji.

Ipak, platforma je demantovala ovakve navode, a ruski vojni objekti nisu jedini koji su vidljivi na mapama.

Ovo je utvrđeno i nezavisnom provjerom činjenica portala Raskrinkavanje.ba, te smo dobili ocjenu dezinformacija. U daljem tekstu je dodata ispravka činjenica:

Odakle ova tvrdnja potiče?

Google Maps je platforma za online mapiranje koja nudi satelitske prikaze, fotografije iz vazduha, mape ulica i niz drugih funkcionalnosti. 
 
Tvrdnja da je ova platforma “otvorila pristup ruskim vojnim i strateškim objektima” originalno je objavljena 16.4.2022. na Twitter nalogu Большой Ух. U ovom tweetu na ruskom jeziku navodi se da “pišu da je Google uklonio skrivanje ruskih tajnih objekata sa njihovih mapa. Sada se sve vidi.”

Da li je Google Maps mijenjao prikaz vojnih objekata u Rusiji?

Ono što je jasno jeste da nema zvanične potvrde ni informacije o tome da je Google Maps “otvorio pristup” lokacijama vojne infrastrukture u Rusiji. S druge strane, sama platforma Google Maps je na zvaničnom Twitter nalogu u više navrata demantovala ove navode.
 
U odgovoru naloga Google Maps na objavu na Twitter profilu OSINT UK od 18.4.2022, u kojoj se tvrdi da je platforma “prestala skrivati” vojne i strateške objekte Rusije, navodi se:
 
Zdravo, nismo napravili nikakve promjene u zamagljivanju na našim satelitskim snimcima u Rusiji.



Da li su vojni objekti uvijek “skriveni” na Google mapama?

U nekim slučajevima, snimci vojnih objekata na platformi Google Maps zaista jesu zamućeni.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )