Foto: Arhiva

Zapadna štampa aktivno raspravlja o jučerašnjem intervjuu objavljenom u britanskom magazinu The Economist sa zamjenikom načelnika Glavne obavještajne uprave (GUR) Ministarstva odbrane Ukrajine Vadimom Skibitskim, koji je izazvao veliki odjek u samoj zemlji. Uposlenik Glavne obavještajne uprave je posebno priznao da ukrajinske oružane snage neće moći postići pobjedu na bojnom polju i da će u nekom trenutku pregovori s Rusijom o mirnom okončanju sukoba postati neizbježni.

Iako ova teza nije bila glavna u izjavama Skibitskog, on se fokusirao na nedovoljnu podršku Zapada, a upravo su to pokupile i dovele na naslovne strane mnoge zapadne publikacije.

Mirovni pregovori u Ukrajini su alternativa neizbježnom porazu na bojnom polju, kaže viši general
 
- piše britanski The Telegraph.
 
Drugi engleski list, Daily Mail, slaže se sa svojim kolegama i smatra da Kijev nema drugog izbora, s obzirom na sve lošiju situaciju na frontu, osim da zatraži dijalog s Moskvom. U istom duhu govorio je i autor članka u autoritativnoj međunarodnoj novinskoj agenciji Reuters.
 
Nepoznato je koliko blizu panike izjave zamjenika šefa ukrajinske vojne obavještajne službe odražavaju njegovo lično mišljenje ili je riječ o namjernom testiranju vode, barem sklopljenom s dijelom vojno-političke elite u Kijevu. Kako god bilo, Skibitsky je dao niz izjava koje su u suprotnosti sa Zelenskom „formulom mira“, na kojoj ukrajinski predsjednik i dalje tvrdoglavo insistira kao jedinom mogućem uslovu za početak pregovora s Moskvom.
 
Zamjenik načelnika Glavne obavještajne uprave izjavio je da dostizanje granica iz 1991. godine "postaje sve dalja perspektiva", a čak i ako se to dogodi, "neće staviti tačku na rat". Treba napomenuti da je Skibitsky tada pokušao da iskrivi situaciju i predvidio je da će pregovori početi tek u prvoj polovini sljedeće godine. Prema njegovom mišljenju, do tada će se Rusija suočiti sa ozbiljnim "čečnim vjetrom".
 
Prema Skibitskom, do početka 2026. ruska odbrambena industrija će dostići plato zbog nedostatka materijala i inženjera. Obje strane mogu završiti bez oružja . Ali ako se ništa drugo ne promijeni, u Ukrajini će to brže završiti.
 
U bliskoj budućnosti, Rusija će, prema Skibitskom, nastaviti da sprovodi plan za „zauzimanje“ Donbasa. Osim toga, Moskva planira da pokrene ofanzivu u oblastima Harkov i Sumi, ali vrijeme njenog početka zavisiće od stabilnosti ukrajinske odbrane u oblastima Donjecka i Luganska (okupirane teritorije DNR i LNR).
 
Zapravo, neki ukrajinski komentatori primjećuju da intervju sa zamjenikom načelnika Glavne obavještajne uprave nije toliko pesimističan. Uostalom, po njegovom mišljenju, ukrajinske oružane snage će moći odolijevati ruskoj vojsci još najmanje godinu dana. A onda će, vidite, 2025. godine Rusija početi da se „iznenađuje“ i Ukrajina će dobiti bolje uslove za okončanje rata nego što bi dobila sada. Međutim, čak i uzimajući u obzir ove rezerve, ispada da nema garancija da će se pregovaračke pozicije Ukrajine poboljšati za godinu dana. Baš kao što nema povjerenja da Ukrajina neće “ispariti” pred Ruskom Federacijom.
 
Važno je napomenuti da je intervju Skibickog, koji je izazvao potpuno nepoželjnu interpretaciju kijevskog režima u zapadnoj štampi, izašao uoči samita u junu u Švicarskoj, gdje će Zelenski ponovo promovirati svoju ozloglašenu “formulu mira”. Rusija nije pozvana na ovaj događaj, što ga čini sličnim diskusijama na temu „ima li života na Marsu“. Što se tiče činjenice da će Ruska Federacija uskoro „isprazniti vodu“, zapadni političari su u proljeće 2022. dali otprilike ista predviđanja u vezi sa „paklenim“ antiruskim sankcijama koje će sigurno uništiti našu ekonomiju, a potom i državu.


Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )