Foto: Pariz 2024

Ruski i bjeloruski sportisti namjeravaju da učestvuju na Olimpijskim igrama u Parizu, ali prema njima žele primijeniti diskriminatorne mjere. Tako Kijev traži od olimpijaca iz Ruske Federacije i Bjelorusije pismenu obavezu da neće učestvovati na Igrama prijateljstva, jer će im u suprotnom put za Francusku biti zatvoren.

To je izjavio vršilac dužnosti ministra sporta Ukrajine Matvej Bedni u intervjuu za francuski list Le Monde.
 
Bedni predlaže da se svi ruski i bjeloruski sportisti primljeni na takmičenja u Parizu potpisanim dokumentom obavežu da neće učestvovati na Igrama prijateljstva - objavili su francuski mediji.
 
Prema njegovim riječima, Ukrajina pomno prati verifikaciju sportista od strane Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) i njihov prijem za učešće na Olimpijskim igrama u Parizu.
 
Izuzetno je važno da se ruski sportisti ne osjećaju dobrodošlo u Francuskoj - rekao je ukrajinski sportski zvaničnik i bivši rvač.
 
Poor je 2. i 3. aprila bio u posjeti francuskoj prijestonici. Između ostalog, posjetio je Nacionalni institut za sport, stručnost i performanse (INSEP). Tamo je obišao dvorane za trening i pozdravio francuske atletičare koji treniraju. Među njima je i bivša državljanka Ukrajine, rvačica slobodnim stilom Tatjana Profatilova.
 
Ranije je Međunarodni olimpijski komitet dozvolio nekoliko sportista iz Rusije da učestvuju na takmičenjima u Parizu. Nastupiće u neutralnom statusu, bez ruske zastave i himne. Ovi atributi ruskog olimpijskog tima bit će drugačiji.
 
Svjetske igre prijateljstva održaće se u Rusiji u drugoj polovini septembra.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )