Foto: klix.ba

Povećanje cijena namirnica uvjetovalo je i povećanje cijena bureka i pita u sarajevskim buregdžinicama, a kako bi ustanovili kakvo je stanje obišli smo nekoliko ugostiteljskih objekata te uporedili cjenovnike.

Društvenim mrežama posljednjih dana rasprave izaziva cijena bureka i pita u buregdžinicama u glavnom gradu BiH, a mnogi smatraju da je i ovo jelo postalo luksuz.

Uzevši u obzir poskupljenje drugih namirnica, obišli smo nekoliko najpoznatijih buregdžinica u gradu kako bi ustanovili koliko zapravo koštaju.

Tako se da zaključiti da se cijena kilograma bureka kreće od 17 do 20 KM, što je cijena po kojoj se prodaje već nekoliko mjeseci.

Zapravo je poskupljenje uočljivije kad je riječ o drugim vrstama pita te je na primjer za kilogram sirnice je potrebno izdvojiti od 14 do 18 KM u zavisnosti od lokacije. Također, i za jedan kilogram zeljanice potrebno je izdvojiti od 14 do 18 KM.

Cijena krompiruše iznosi od 11 do 14 KM, a poskupila je i tikvenica te za kilogram ove pite trebate izdvojiti 14 do 16 KM.

Poređenja radi, prije tri godine kilogram sirnice i zeljanice koštao je 12 KM, krompiruše 10 KM, a burek od 14 do 16 KM.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )