Foto: Klix

Kineski izaslanik u UN ističe da međunarodna zajednica, uključujući i Generalnu skupštinu, ne bi smjela da izaziva konfrontaciju, zaoštrava sukobe i podjele


Generalna skupština Ujedinjenih nacija nije međunarodno pravosudno telo i nema ovlašćenja da osuđuje za eventualna nezakonita dijela, ističe zamijenik stalnog predstavnika Kine Geng Šuang.
 
On je naveo i da je upravo to jedan od razloga zbog kojih njegova zemlja nije glasala za Rezoluciju UN koja Rusiju proglašava krivom za "invaziju" na Ukrajinu i nalaže joj da isplati ratnu odštetu.


Zbog smanjenog plasmana vijesti  na početnim stranama korisnika od strane Facebook , za nesmetano praćenje vijesti i ostalog sadržaja, dodajte cafe.ba besplatnu aplikaciju ! Klikom OVDJE !

Šuang je, uz to, kako prenosi "Global tajms" poručio i da je drugi razlog za kinesko protivljenje ovom postupku, to što je ideja rezolucije da podrži uspostavljanje mehanizma za obeštećenje među zemljama van okvira Ujedinjenih nacija, što nije u skladu sa uobičajenom praksom.
 
"Razumjemo tugu žrtava  sukoba i saosjećamo sa njihovom situacijom. Kina vjeruje da pravni lijekovi i reparacije treba da budu postignuti odgovarajućim političkim kanalima i pravnim procedurama, odražavajući međunarodnu volju, pravičnost i pravdu", rekao je Šuang.
 
Sporna rezolucija kojom se Rusija proglašava krivom za "invaziju" na Ukrajinu i od nje zahtijeva da nadoknadi štetu nastalu tokom vojnog sukoba, inače je usvojena u ponedjeljak uz podršku 94 od 193 člana skupštine.
 
Protiv nje je glasalo oko 14 zemalja, uključujući Rusiju, Kinu i Iran, dok su 73 države među kojima su Srbija, Brazil, Indija i Južna Afrika bile uzdržane.
 
Tako je ova rezolucija, među ukupno pet takvih dokumenata Generalne skupštine koji se odnose na Ukrajinu, dobila najmanju podršku.
 
Kineski izaslanik u UN poručio je i da se kriza u Ukrajini otegla  već gotovo devet mjeseci, izazivajući ogroman uticaj na međunarodnu zajednicu i unoseći još više neizvjesnosti i nestabilnosti u ionako haotičan svet.
 
Međunarodna zajednica, uključujući i Generalnu skupštinu, kako je primetio Geng, trebalo bi da uloži pozitivne napore u tom pogledu, umjesto da izaziva konfrontaciju, zaoštrava sukobe i podjele.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )