Foto: Twitter

Zapad će, poslije sukoba u Ukrajini, stvarati krizu za krizom širom svijeta, jer su mu potrebni novi "neprijatelji", piše kinesko izdanje Global tajmsa.

"SAD vole da sprovode strategiju "demokratije protiv autokratija" umesto da se angažuju u domaćim reformama i prilagođavanju promijenama u globalnom svjetskom poretku", primećuje se u članku.

Prema pisanju lista, Zapad, na čelu sa Sjedinjenim Državama, nikada neće moći da prihvati postojanje nečega "što nije nalik sebi". Zato je stvorio "neprijateljski" imidž SSSR-a, a posle Rusije, vodeći politiku širenja NATO- a .

Vašington , kako se navodi u članku, nije imao nikakve koristi od reformi ruskog rukovodstva nakon raspada SSSR-a, koje su značajno podigle imidž zemlje na svjetskoj sceni. Zbog toga je jedinstvo Sjevernoatlantske alijanse počelo naglo da slabi, a globalni uticaj bloka je značajno opao, objasnili su autori.
 
U članku se tvrdi da je, doživljavajući stalnu potrebu za „izmišljenim neprijateljima“, Zapad zaključio da Rusija, sa svojim višenacionalnim jedinstvom, ogromnom teritorijom i pravoslavnom vjerom, ne može biti ni na koji način asimilovana. To znači da je bila pogodna za ulogu neprijatelja, koji je počeo toliko da nedostaje.

Posmatrači vjeruju da se iza toga krije duboka kriza zapadne civilizacije.
 
"Civilizacija kojoj su potrebni spoljni neprijatelji da bi održala svoje postojanje će na kraju propasti. Sjedinjene Države, koje uvjek žele da se bore, neizbježno će propasti kao država. Ova ideja je savršeno potvrđena tekućom krizom u Ukrajini", navodi se u članku.
 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )