Foto: Pixabay

Kristofer Rej, direktor Federalnog istražnog biroa (FBI), rekao je da kineski hakeri brojčano nadmašuju američke agente za sajber bezbjednost najmanje "50 prema 1".

Dodao je da Peking sprovodi veći sajber program od svih drugih svjetskih sila zajedno.
 
Obraćajući se zakonodavcima tokom saslušanja u Predstavničkom domu američkog Kongresa, Rej je naveo da su hakeri sposobni da nanesu "veću štetu nego ikada ranije" stavljajući poseban naglasak na "prijetnju iz Kine".
 
"Obim kineske sajber prijetnje je bez premca. Imaju veći hakerski program od svake druge velike nacije zajedno, i ukrali su više naših ličnih i korporativnih podataka nego sve druge nacije, velike ili male, zajedno", rekao je Rej.
 
Dodao je se Vašington bori da održi korak sa Pekingom.
 
"Da biste shvatili protiv čega se borimo, treba da znate da kada bi se svaki od FBI-jevih sajber agenata i obavještajnih analitičara fokusirao isključivo na kinesku prijetnju, ni na šta drugo osim na Kinu, kineski hakeri bi i dalje nadmašili FBI sajber osoblje za najmanje 50 prema 1", plastično je objasnio Rej.
 
Šef Federalnog istražnog biroa je potom upozorio na sajber napade koje izvode druge strane države, uključujući Rusiju, Iran i Sjevernu Koreju, ali je rekao da Kina predstavlja najveću opasnost po privatnost i bezbjednost SAD, ukazujući na njenu navodnu "višestruku strategiju" da nadmaši Sjedinjene Države kao "globalna supersila".
 
FBI je zatražio novac za otvaranje oko 200 dodatnih sajber pozicija u birou za rješavanje navodne prijetnje iz Kine, tražeći nešto više od 63 miliona dolara, pored budžeta od 10,8 milijardi dolara koji je već predložen za fiskalnu 2023. godinu.
 
"Ne postoji zemlja koja predstavlja značajniju prijetnju našim inovacijama, našim idejama, našoj ekonomskoj bezbjednosti, našoj nacionalnoj bezbjednosti od kineske vlade", rekao je Rej.
 
Dodao je da su zbog toga povećali broj istraga o prijetnjama iz Kine za oko 1.300 odsto.
 
Kineski zvaničnici negirali su američke navode o hakovanju i krađi podataka, i umjesto toga iznijeli su slične optužbe na račun Vašingtona.
 
Ranije ovog mjeseca, kinesko Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da su Sjedinjene Države sada "najveća prijetnja globalnoj sajber bezbjednosti" koja nastoji da "održi svoju hegemoniju u sajber prostoru", pozivajući SAD da obustave svoje "globalne operacije hakovanja".
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )