Foto: Twitter

KINESKI ministar spoljnih poslova izjavio je danas da je rusko-kinesko prijateljstvo i dalje "čvrsto kao stijena". Saradnja između dviju zemalja donosi dobrobit i korist za oba naroda, rekao je Wang Yi na godišnjoj konferenciji za novinare, piše Reuters. No rekao je da je Kina "spremna surađivati ​​s međunarodnom zajednicom na provedbi pregovora kada to bude potrebno".

"Nećemo pristati na uplitanje trećih strana"

Peking je više puta rekao da će igrati "konstruktivnu ulogu u pregovorima", ali se nije obavezao njima pridružiti ili biti njihov domaćin.
 
Ministar vanjskih poslova je opisao relaciju između Kine i Rusije kao "najvažniji bilateralni odnos na svijetu" koji "doprinosi svjetskom miru, stabilnosti i razvoju". Kazao je kako se obje zemlje "protive oživljavanju hladnoratovskog mentaliteta i raspirivanju ideoloških konfrontacija".
 
Wang je također rekao da neformalno savezništvo "neće pristati na uplitanje trećih strana", aludirajući time na SAD-u i zapadne zemlje koje su posljednjih dana zatražili od Kine da igra aktivniju ulogu u posredovanju tokom sukoba, navodi The Guardian.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )