Foto: Nezavisne.com

BANJALUKA, SARAJEVO - Zbog sumnje na virus korona tri pacijenta su smještena na Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS), a rezultati testa na eventualnu zaraženost ovim virusom kako prenose federalni mediji bili su negativni.

"Tri državljana Kine smještena su u jednoj klinici KCUS. Imaju simptome prehlade, a jedan gripa, ali oni nisu iz regije u kojoj je virus. Nema nikakve dramatične slike", rekla je danas Sebija Izetbegović, generalna direktorica KCUS.

Virus korona koji se prvi put pojavio u Kini krajem prošle godine, od juče je prisutan i u Hrvatskoj, gdje je potvrđen prvi slučaj oboljelog u Zagrebu, dok su dva državljana Srbije zaražena ovim virusom i nalaze se na kruzeru "Diamond princess".

Nadležna ministarstva zdravlja u BiH su preporučila veću kontrolu nad stranim i državljanima BiH koji dolaze s područja Italije, Južne Koreje, Irana i Kine.

Izetbegovićeva je istakla da ih brine grupa učenika iz Osnovne škole "Grbavica II" u Sarajevu koji su došli s ekskurzije iz Milana.

"Ne znamo čemu su bili izloženi i gdje su se kretali, znamo samo da imaju povišenu temperaturu. Čudno je da su djeca upućena na ekskurziju. Mi na KCUS smo odgodili sva putovanja, obustavljamo i godišnje odmore jer situacija dobija dimenzije vanrednog stanja", kazala je Izetbegovićeva.

Dodala je da postojanje izolatorija nije obaveza KCUS, već Zavoda za javno zdravstvo i kantonalnog Ministarstva zdravstva.

"Svi izolatoriji u svijetu se smještaju van kliničkih centara. Izolatorij ne smije biti u sklopu KCUS, jer bi se time ugrozilo više od 1.000 drugih pacijenata koji su već na liječenju u ovom kliničkom centru", rekla je Izetbegovićeva.

Istakla je da ovaj klinički centar zasad ima dovoljno opreme i testova na virus korona, ali da će, ako dođe do epidemije, ova oprema brzo biti potrošena te je apelovala na nadležne da se uključe u nabavku neophodne opreme.

Rusmir Baljić, doktor u KCUS, rekao je da više nije pitanje da li će korona doći u BiH, već da "hoće sigurno".

"Najbitnije za građane je da imamo sve kapacitete za eventualnu pozitivnost tih pacijenata. Klinika i KCUS ne mogu biti sami nosioci ovih aktivnosti, moraju se uključiti i druge ustanove", dodao je Baljić.

Iz Klinike za plućne bolesti Podhrastovi u Sarajevu danas je počelo prebacivanje pacijenata ambulantnim vozilima u prostorije starog odjeljenja hirurgije KCUS zbog pravljenja izolatorijuma za eventualne pacijente zaražene virusom korona.

U Zavodu za javno zdravstvo FBiH su naveli da je u februaru pod zdravstveni nadzor stavljena 31 osoba u FBiH, jer su boravili na području zemalja u kojima je aktivna epidemija virusa korona.

"Za pojedine građane je istekao inkubacijski period i trenutno je na području FBiH pod nadzorom 14 osoba", rekli su u ovom zavodu.

Istakli su da su učenicima koji su se u ponedjeljak vratili s izleta u Italiji, kao i direktoru ove škole koji je putovao s njima, sugerisali da narednih 14 dana, koliko traje period inkubacije na ovaj virus, provedu u samoizolaciji i da se javljaju dežurnom kantonalnom epidemiologu.

U Institutu za javno zdravstvo RS su naveli da su u RS trenutno pod zdravstvenim nadzorom dvije osobe koje su doputovale iz područja zahvaćenih virusom korona, te da je za sedam osoba istekao period inkubacije.

U Graničnoj policiji BiH su za "Nezavisne" rekli da od putnika koji dolaze iz Kine, Južne Koreje, Italije i Irana uzimaju informacije koje obuhvataju mjesto i adresu namjeravanog boravka u BiH, broj osoba, razdoblje boravka te kontakt telefon.

Ministarstvo prosvjete i kulture RS naložilo je juče svim srednjim školama u RS da odgode đačke ekskurzije van granica BiH, a Ministarstvo zdravstva FBiH je dan ranije izdalo preporuku da se otkažu učenička putovanja u Italiju.

Testiran vozač iz Tuzle

Vozač jedne turističke agencije iz Tuzle juče je podvrgnut testiranju na virus korona jer ima upalu grla, a juče se vratio iz Italije, u kojoj je potvrđeno prisustvo ovog virusa.

Kako su kazali iz Kriznog štaba za virus korona TK, muškarac se trenutno nalazi u 14-dnevnoj kućnoj izolaciji, a njegovi uzorci su poslati u Sarajevo, gdje će biti izvršeno testiranje na koronu.

Nestašica zaštitnih maski

U BiH je došlo do nestašice zaštitnih maski i dok u apotekama kažu da je ovu medicinsku opremu zasad nemoguće nabaviti, dosjetljivi građani su počeli maske prodavati i putem interneta, te za njih traže dvije ili tri marke, sa mogućnošću popusta na veću količinu.

Normela Vuletić iz "Gradske ljekarne" u Mostaru kaže da je samo juče u ovu apoteku došlo oko 200 ljudi u potrazi za zaštitnim maskama, te da se BiH suočava sa njihovom masovnom nestašicom.

"Svi naši dobavljači su nam rekli da nemaju ove maske. Zadnje smo zalihe naručili od 'Galenike', jučer ujutro smo ih zvali, ali sada ni oni nemaju", rekla je Vuletićeva.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )