Foto: A. DIMITRIJEVIĆ / RAS SRBIJA

Srpski klubovi nalaze se na 12. poziciji najboljih evropskih nacionalnih šampionata nakon pobjede Zvezde nad Ludogorecom i poraza Partizana od

Flore.
 
Ukrajinci su na jednoj poziciji ispred, a porazima Dinamo Kijeva, Šahtjora i Zorije njima se opasno drma ovaj plasman, jer Srbija sada ima samo 1.6500 bodova manje.
 
U posljednjem kolu od ukrajinskih timova realne šanse za bodove ima jedino Šahtjor koji na svom terenu dočekuje moldavski Šerif, dok Dinamo gostuje Benfiki koja traži šansu za prolaz u nokaut fazu elitnog takmičenja.
 
Pravi džek-pot bio bi ukoliko Zvezda uspije da slavi u Bragi i osvoji prvo mjesto u grupi Lige Evrope, a Partizan trijumfuje nad Anortozisom i potvrdi poziciju broj dva. Tada bi crveno bijeli donjeli ukupno šest bodova (dva za pobjedu i četiri bonus boda za prvo mesto) dok bi crno-bijeli nadogradili koeficijent sa sa tri boda (dva za pobjedu, jedan za drugo mesto). To bi kada se sve podjeli sa četiri, što je broj srpskih klubova u Evropi na startu sezone, ukupno bilo 2,250.
 
Ipak, trenutno je mnogo veći problem odbraniti se od Belgije koja je sinoć prišla Srbiji na svega 0,075 bodova, nego prestići Ukrajince.
 
U srijedu je Lajpcig deklasirao Briž sa 5:0 i tako došao na prag plasmana u Ligu Evrope sa treće pozicije. Poraz je doživio i Gent u Ligi konferencija porazom od Anortozisa na Kipru, a da su osvojili bod na ovoj utakmici Belgija bi pretekla Srbiju na ukupnoj listi. Takođe, i Atverpen je završio evropsku sezonu, ali bi mogli u posljednjem kolu da donesu još koji bod Belgijancima u meču protiv Olimpijakosa.
 
Još jedna velika prijetnja za srpske klubove su Švajcarci koji su pobjedom Bazela dobili jedan tim u nokaut fazi Lige konferencija. Ipak, remi Jang Bojsa sa Atalantom znači da ovaj švajcarski tim teško može do prolaska u Ligu Evrope, jer u posljednjem kolu igraju protiv Mančester junajteda na “Old Trafordu”, prenosi SportBlic.
 
Švajcarska ima 1200 bodova manje od Srbije i bitno je da srpski klubovi ne naprave kiks u posljednjem kolu.
 
Podsjećamo, svaka pobjeda u evrokupovima donosi dva boda za klupski koeficijent, remi jedan koji se zatim dijele sa brojem klubova koje jedna država daje u Evropi (četiri u slučaju Srbije). Takođe, prvo mesto u grupnoj fazi lige Evrope donosi bonus od četiri boda, odnosno dva boda za drugo, dok su bodovne premije u Ligi konferencija upola manje.
 
Sve u svemu, situacija je vrlo napeta i jasno je da će svaki bod igrati veliku ulogu do kraja evropske sezone u trci za što boljim plasmanom i više klubova u evrokupovima od sezone 2023/24.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )