Foto: null
Kada se kaže knedla ili gomboca, prva asocijacija je slatkiš sa šljivama. Ali, novo vrijeme donosi i nove trendove.
Knedle ne moraju biti isključivo sa šljivama da biste se lijepo zasladili. Sve popularnije su i one punjene različitim čokoladnim ili vanila kremovima, višnjama, makom ili orašastim plodovima. Sa druge strane, sve je više i onih ljudi koji bi te slatke knedle rado mijenjali za slane, na primer neke sa ajvarom. Mnogi čak navode da su upravo slane knedle prava poslastica.
Ove koje vam predstavljamo su posebno popularne tokom jesenjeg i zimskog perioda, jer je njihovo punjenje dio tradicionalne zimnice. Punjene su ajvarom. Da li ljuti, blagi ili cjepkani, izbor je na vama, a da sve dobije dodatnu slast, doprinosi kuglica mocarela sira, koja je takođe deo fila.
Ove knedle se jedu tople, dok je mozzarela još rastopljena. Ukoliko vam ostane po neka i za sutradan, knedlu samo lepo zagrijte u mikrotalasnoj.
Sastojci :
Fil:
Prezle:
Priprema:
Krompir oljuštite i skuvajte. Procijedite ga odmah nakon kuvanja, dodajte 30 gr putera, izgnječite u pire i ostavite da se prohladi. Napravite tijesto od ohlađenog krompira, brašna, jajeta i još 50 gr omekšalog putera.
Odvajajte po 90-100 gr testa i vlažnim rukama tijesto rastanjite među dlanovima. Na sredini stavite malo ajvara i lopticu mozzarele, zatvorite sa svih strana i oblikujte lopticu.
U šerpu stavite vodu i prstohvat soli i pustite da provri. Spuštajte loptice u kipuću vodu i kuvajte dok ne isplivaju na površinu.
Napravite prezle tako što ćete otopiti puter, pa dodati ostale sastojke i na tihoj vatri miješati u tiganju dok se smjesa malo ne zarumeni. Pazite da ne izgori. Uvaljajte knedle u smjesu sa prezlama i uživajte u ovom jesenjem specijalitetu.