Foto: FC Chelsea

Marina Granovskaja izvršna direktorica Čelsija proglašena je za najboljeg direktora jednog fudbalskog kluba u organizaciji italijanskog lista “Tutosport” koji je Roberta Levandovskog proglasio za najboljeg igrača, a Barseloninog Pedrija za najboljeg mladog igrača 2021. godine.

Izbor Marine za najbolju ne predstavlja nikakvo iznenađenje. Ruskinja se smatra najmoćnijom ženom u svijetu fudbala. Rad “Čelične dame” iza kulisa na “Stemford bridžu” je uistinu impresivan i sigurno je jedna od najzaslužnijih za Čelsijev uspon u ovom vijeku. Ona je desna ruka Romana Abramoviča koji ju je u klub doveo 2013. godine. Njihovo poznanstvo datira od ranije. Čim je diplomirala na moskovskom univerzitetu 1997. godine, Roman ju je zaposlio u “Sibneftu”, naftnoj kompaniji koju je tada vodio. A prije dolaska u Čelsi radila je u “Milhausu”, još jednom poduzeću iz Abramovičeva poslovnog carstva.
 
Granovskaja je odgovora za neke od najboljih transfera Čelsija ikada, uključujući prodaju Edena Azara Real Madridu za nekih 100 miliona evra. Dogovarala je dolaske i menadžera poput Žoze Murinja, Antonija Kontea i Tomasa Tuhela, te je bila sudionik brojnih trofeja “plavaca” među kojima su dvije titule Premijer lige, te prošlosezonska Liga šampiona. Navijači je smatraju kraljicom kluba. Drugi primjeri najboljeg rada Granovskaje mogu se vidjeti u novcu koji je dobila za neke igrače koji više nisu u Čelsijevim planovima poput Davida Luiza, Oskara, Alvara Morate.
 
Nakon preuzimanja direktorske funkcije potpisala je treći najbolji ugovor s jednim proizvođačem sportske opreme u istoriji fudbala. Dogovorila ugovor s “Najkom” vrijedan blizu 70 miliona evra godišnje. Mnogi se još sjećaju njene angdote sa legendarnim Džonom Terijem oko pregovora novog ugovora. Kada se sve počelo odugovlačiti klupskoj legend je jasno poručila: “Uzmi ili je.eno ostavi”.
 
Njeno lice ne viđate tako često, ne čujete joj glas, ali je ključni dio Abramovičevog poslovnog života.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )