Foto: pixabay.com

Svi znamo za morsku so, većina je koristila i himalajsku so, a da li ste znali da postoji i blagodetna crna so?

Ukoliko crnu so uvrstite u redovnu ishranu, telo će vam biti zahvalno. Nutricionisti preporučuju jednu kašičicu dnevno kao dodatak jelima, a u kratkom vremenskom periodu ćete primetiti poboljšanje zdravlja.

Prema rečima nutricionista, pravi je eliksir zdavlja i lepote, jer su benefiti koje ima za organizam brojni.

Crna so se još naziva i Indijska, a upravo u ovoj zemlji je lekari prepisuju pacijentima koji imaju visok krvni pritisak.

S obzirom da u sebi ima malu količinu natrijuma, ona ne stvara opasnost za povećanje krvnog pritiska i zato je mnogo bolja opcija od morske soli. Takođe, preporučuje se za ublažavanje gorušice i gasova u crevima.

Kako se dobija crna so?

Dobija se iz vulkanskih područja Pakistana i Indije, a koristi se u indijskoj kuhinji kao začin, koji daje specifičan ukus jelima.

Crna so za smanjenje telesne težine

Zbog mogućnosti razgradnje lipida i enzima, ova so je vrlo efikasna u smanjenju masnih naslaga. Jendostavno zamenite kuhinjsku so sa crnom i gledajte kako vam kilogrami odlaze.

Zdravlje kose

Odličan je saveznik u borbi protiv opadanja kose. Nije potrebno da pravite maske za kosu, već ćete benefite primetiti samo ukoliko počnete redovno da je konzumirate.

Minerali koji se nalaze u njoj, uticaće na rast i jačnje vlasi. Osim toga, učiniće kosu sjajnijom i gušćom.

Nuitricionisti preporučuju da popijete jednom dnevno čašu soka od paradajza u koji ćete dodati jednu kašiku ove soli.

Glatka i zdrava koža

Moćan je saveznik za zdravlje kože. Umesto hemijskih pilinga izaberite tretman ovom solju koji možete da izvedete i u svojoj kući.

U vodu za kupanje dodajte malo soli i uradite piling. Deluje i kao lekovito sredstvo i posebno je dobro za ispucale pete, natečena stopala, bilo kakva uganuća, a leči i bradavice.

Napravite kupku i bolna stopala uronite u tu vodu i pustite da bol nestane. Najbolje bi bilo da koristite hladnu ili mlaku vodu.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )