Foto: Telegram

Elitne iranske trupe tajno su ušle na liniju fronta kako bi pomogle Rusiji da napadne Ukrajinu, otkrio je Mirror.


Do 50 stručnjaka iz Korpusa Revolucionarne garde Irana (IRGC) raspoređeno je da obučavaju moskovske snage kako da upravljaju "dronovima kamikaza“.

Oni su poslati na južni i istočni front sa stotinama dronova Šahed-136. Oni se sumnjiče da su kontrolisali putanju leta i gađali timove bespilotnih letjelica Šahed-136 u nekim napadima.

Ova vijest dolazi usred sve veće zabrinutosti u Kremlju da ratna mašina predsjednika Vladimira Putina ne radi i da ponestaje projektila. Ukrajinska artiljerija i timovi bespilotnih letjelica nedavno su uništili jednu bazu Šahed-136 na jugu Ukrajine, prema izvorima u Kijevu.

Kako navodi Miror, timovi Korpusa iranske revolucionarne garde stacionirani su u Džankoju na Krimu i Hersonu na jugu, gdje je jedan tim IRGC-a već uništen.
 
"Najmanje jedan od iranskih timova za obuku nedavno je pogođen i oni se aktivno love", rekao je jedan ukrajinski vojni izvor.
 
"Već neko vrijeme smo zabrinuti da stručnjaci IRGC-a pomažu Rusiji u njihovim strašnim napadima na civile i oni su naravno meta", dodaje on.
 
Bespilotne letjelice Shahed-136 dugačke su oko 3,3 metra, mogu da putuju brzinom od 160 km/h i nose eksplozivnu bojevu glavu koja može biti razorna kada se ispali. Ovi sistemi se mogu nositi na zadnjem dijelu vozila tako da se mjesta lansiranja mogu brzo promjeniti.
 
Ukrajinske jedinice protivvazdušne odbrane su oborile desetine, ali postoji trka sa vremenom da kijevske trupe dobiju najsavremeniju odbranu Zapada
 
 


Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )