Foto: Nezavisne/Tanjug/AP

Islamski pokret Hamas, nakon što je izraelska vojska ubila njihovog lidera Jahju Sinvara, biće privremeno vođen komitetom sa sjedištem u Kataru, dok se ne izabere njegov nasljednik, navode dva izvora iz pokreta.

Izvor Hamasa izjavio je za AFP da Hamasovo rukovodstvo smatra da nije primjereno imenovati nasljednika pokojnog lidera Jahje Sinvara, prije predstojećih izbora pokreta zakazanih za mart, ako uslovi to dozvole.

Komitet će činiti Khalil al-Haiia, Khaled Meshal, Zaher Jabarin, Muhammad Darvish, šef Shura savjeta, i osoba čiji identitet ostaje neotkriven.

Zvaničnik je ukazao da je Khalil al-Haiia preuzeo odgovornost za većinu političkih i spoljnih poslova pored svog direktnog nadzora nad pitanjima vezanim za Gazu i da je zapravo vršilac dužnosti šefa pokreta, piše BBC, prenosi Nova.

Drugi izvor iz Hamasa naveo je da je razmatrana opcija imenovanja političkog lidera čiji bi identitet bio skriven, ali je ta mogućnost na kraju odbačena.

Izraelska vojska je u četvrtak potvrdila smrt Jahje Sinvara, koji je postao vođa Hamasa nakon ubistva Ismaila Hanije u Iranu u julu, a ubijen je u južnom dijelu Gaze. 

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )