Foto: srpskainfo

Male boginje ušle su na velika vrata - u Srbiji su već potvrđena dva slučaja morbila, dječaka starog 15 godina koji se nalazi na hospitalizaciji i njegove majke. Osim ove izuzetno zarazne bolesti, koja za posljedicu ima i jako teške komplikacije, pa čak i smrt, sada je i sezona varičela, odnosno ovčijih boginja.

Ove druge, srećom, uglavnom nisu opasne, masovno smo ih svi preležali u ranom detinjstvu. Evo šta sve treba da znate o obje vrste boginja.
 
Male boginje, odnosno morbile, jedna su od najzaraznijih virusnih infekcija. One se prenose na više načina: direktnim kontaktom sa oboljelom osobom, putem poljupca, rukovanjem, putem vazduha, respiratornim kapljicama koje emituje oboljela osoba (kašalj, kijanje) rijetko indirektnim putem preko svježe kontaminiranih predmeta.
 
Najčešći simptomi
Poslije inkubacije (period od momenta ulaska virusa malih boginja u organizam do manifestacije oboljenja, odnosno pojave tegoba) od 7 do 18 dana, dolazi do: pojave povišene tjelesne temperature, sekrecije iz nosa, kašlja, konjunktivitisa (vodnjikave, crvene oči, otečeni kapci). Nabrojani simptomi malih boginja traju 2 do 4 dana, poslije čega dolazi do skoka telesne temperature (preko 40°C), pojave makulopapulozne ospe prvo na licu, iza ušiju i na vratu, ospe se potom šire na trup i ekstremitete
 
Oboljela osoba je zarazna posljednjeg dana inkubacije (kada je još uvijek bez tegoba), 4 dana prije izbijanja ospe i 4 dana nakon izbijanja ospe, objašnjavaju iz Gradskog zavoda za javno zdravlje.
 
Koje su komplikacije
Komplikacije su češće kod djece mlađe od 5 godina i odraslih osoba starijih od 20 godina. To su: zapaljenje pluća (pneumonija) u najvećem broju slučajeva zbog ove komplikacije dolazi i do smrtizapaljenje srednjeg uha, dijareja, zapaljenje mozga, gubitak vida Zapaljenje pluća se javlja kod svake 20. oboljele osobe i oko 60% slučajeva smrtnih ishoda nastaje upravo zbog ove komplikacije!
 
Svaki hiljaditi bolesnik dobija zapaljenje mozga, dok na 1.000 obolelih sa navedenom komplikacijom dolazi do smrtnog ishoda.
 
Varičele ili ovčije boginje
Ovčije boginje su visoko kontagiozna bolest koja pripada osipnim groznicama. Bolest je obično blaga i samoograničavajuća, kod imunokompromitovanih osoba bolest može imati i nepovoljan ishod, navode iz Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd. Izazivač bolesti je virus varičele, koji je patogen samo za čovjeka. Rezervoar bolesti je bolestan čovjek. Virus se nalazi u sekretima i ekstremitetima respiratornog trakta i u sadržaju vezikula.
 
Simptomi ovčijih boginja
Pedijatar dr Saša Milićević rekao je za Blic TV da varičela počinje kao bilo koja infekcija i odlikuje se :temperaturom, malaksalošću, lošim opštim stanjem, sitnim tačkicama po tijelu. Infekcija se prenosi respiratornim putem kapljicama nazofaringelnog sekreta, i kontaktom sa oboljelim koji ima prisutne vezikule.
 
– Sitne tačkice po tijelu nekada mogu da liče na ujede insekata, alergiju, ali brzo počinju da se razvijaju, obično po trupu, licu u vratu. Počinju kao bubuljice, nakon toga se pojavi vodeni vrh gore, a nekada nastanu i pustule, zamuti se vrh, nakon čega nastaju kraste. I tek kada se posljednja krastica pojavi na tijelu, dijete više nije zarazno – kaže dr Milićević.
 
Osoba je zaražena dva do tri dana prije pojave osipa, kaže dr Milićević i ističe da su pravi izvori zaraze rođendani, vrtići i škole.
 
– Inkubacija traje od 7 do 21 dan, tako da neko ko je bio u kontaktu sa osobom koja ima varičele, može i poslije tri nedjelje da dobije boginje – kaže dr Milićević. Zaraznost počinje dan ili dva prije pojave ospe i traje oko pet dana od pojave prvih vezikula. Nakon preležane bolesti imunitet je solidan i doživotan.
 
Inkubacija iznosi najčešće 14 do 16 dana.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )