Foto: srpskainfo.com

Jedno od najvećih izvora zaraze uvijek je javni prevoz, pogotovo u velikim gradovima gdje je gomila ljudi okupljena na malom prostoru, naročito u vrijeme špica, kada lični prostor kao kategorija ne postoji.

Kako se korona virus najčešće širi kroz kapljice koje zaraženi izbacuje kašljanjem, kijanjem ili čak i govorom, jasno je da kod gradskog prevoza treba posebno obratiti pažnju i preduzeti sve moguće mjere zaštite.


Profesor epidemiologoje na univerzitetu Kolumbija, dr Stiven Mors, kaže da dva faktora odlučuju o tome da li ćete zakačiti virus u prevozu:


– Koliko je prevoz krcat putnicima.

– Koliko dugo traje vožnja.

Mjere opreza kažu da bi trebalo da držite odstojanje od oko dva metra od ljudi, što je u špicu nemoguće, pa ako baš strahujete od virusa, možda je najpametnije da udarno vrijeme špica nekako izbjegnete, piše nytimes.com.

Da biste se zaštitili od mogućeg virusa koji je možda završio na vama, čim izađete iz autobusa dezinfikujte ruke, a čim vam se ukaže prilika, dobro ih operite sapunom pazeći da to traje najmanje 20 sekundi. Naravno, kao i uvijek, ni slučajno ne dodirujte lice rukama.


Prvi rezultati ispitivanja korona virusa pokaziju da može da preživi na hladnim površinama poput šipke za koju se držimo u prevozu, pa zato gledajte da koristite rukavice koje ćete baciti poslije vožnje, ili se za šipku držite držeći u ruci maramicu, piše Žena Blic.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )