Foto: pixabay

Nakon što jednom napravite savršeno tvrdo kuvano jaje, vjerovatno ćete ga poželjeti dodati u svaki obrok. Može biti doručak u pokretu, dio sendviča, salate, francuskog krumpira…

Tvrdo kuvana jaja izvrsna su tokom cijele godine, ali najpopularnija su u proljeće. Kako se bliži vrijeme ukrašavanja jaja, ponovno raste zanimanja za njih. Osim što je zabavno svim generacijama, tvrdo kuvano jaje će biti i neizostavan obrok na Uskrs i uskrsni ponedjeljak.
 
Ali prije nego što krenete uživati u tvrdo kuvanima jajima, odgovorimo na prastaro pitanje: koliko dugo su ovako spremljena jaja sigurna za konzumaciju?
 
Prema America Egg Boardu, najbolje je tvrdo kuvana jaja držati u hladnjaku. Ako su još u ljusci, ostaće ukusna nedjelju dana nakon što se skuvaju. Oguljena jaja treba pojesti isti dan. Niko ne preporučuje zamrzavanje tvrdo kuvanih jaja, bilo u ljusci ili bez nje.
 
Ministarstvo poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država savjetuje da tvrdo kuvana jaja, kao niti jednu drugu nekonzerviranu hranu, bilo kuvanu ili ne, ne ostavljate na temperaturama između 4 i 60 stepeni Celzijusovih duže od dva sata. To je zato što je to temperaturni raspon u kojem opasne bakterije najbrže rastu. A ako temperatura prelazi 32 stupnja Celzijusovih, a vi na primjer spremate roštilj, lako kvarljivu hranu treba baciti nakon samo jednog sata, prenosi Index.
 
Kako prepoznati pokvareno tvrdo kuvano jaje?

Vrlo jednostavno – prema mirisu. Pokvarena tvrdo kuvana jaja obično jako mirišu na sumpor, koji se i opisuje kao miris pokvarenih jaja. Ako i niste sigurni je li jaje stajalo predugo, jednostavno ga bacite. Nije vrijedno rizika.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )