Foto: cafe.ba

Razlika između fabrički deklarisane i stvarne potrošnje goriva kod novih automobila česta je tema kojom se bave automobilski stručnjaci i specijalizovani mediji.

 
Ovoga puta time se pozabavio britanski magazin WhatCar, poznat po različitim testovima i poređenjima novih i polovnih vozila.
 
Testirani automobili su, u prosjeku, pokazali 6,3 odsto lošije rezultate nego na zvaničnom testu koga Evropska unija propisuje svim proizvođačima da bi se utvrdila njihova potrošnja. Taj rezultat je, međutim, znatno bolji u odnosu na prethodna mjerenja.
 
Naime, novi WLTP (Worldwide harmonized Light-duty vehicles Test Procedure) test, koji je na snazi od 2019. godine, mnogo je bliži istini od prethodno korišćenog NEDC (New European Driving Cycle) testa, prema kome je ta razlika, na prethodnim testovima WhatCara, iznosila čak 20,2 odsto.
 
WhatCar je test sproveo u laboratorijskim uslovima, ali je on zasnovan na stvarnim podacima o vožnji i pređenoj kilometraži u gradskoj vožnji, po seoskim putevima i autoputevima, pa je još realniji i bliži stvarnim uslovima od WLTP testa.
 
Honda Civic Type R

Sportski automobil sa 320 "konja" bio je za 9,2 odsto efikasniji nego na WLTP testu.
 
Dacia Duster

Duster sa benzinskim motorom od 1,3l i 130KS pokazao je 10,1 odsto manju potrošnju od navedene.
 
Volkswagen Up

Mali gradski autić je ostvario 10,5 odsto bolji rezultat nego na zvaničnim testovima, a ujedno je i najekonomičniji model na ovoj listi.
 
Honda CR-V (hibrid)

Kod ove verzije Honde CR-V benzinski motor proizvodi struju kojom napaja elektromotor, odnosno služi kao svojevrsni generator. On, zbog toga, radi pod optimalnim opterećenjem, pa troši manje. Zato je CR-V hibrid 12,3 odsto ekonomičniji u odnosu na zvanične testove.
 
Ford Ranger Pickup

Djeluje pomalo nevjerovatno da se jedan veliki pikap terenac sa dizel motorom nađe na jednoj ovakvoj listi, ali prema podacima sa WhatCar testa on u vožnji postiže čak 18,6 odsto bolje rezultate nego na zvaničnim testovima.
 
5 automobila koji zagađuju više nego što proizvođači tvrde

Audi A3 (sedan)

A3 sa oznakom 35 TFSI je imao 16 odsto lošije rezultate od onoga što su zvanični testovi pokazali.
 
Renault Clio

Četvrto mjesto je zauzeo Clio sa 19,6 odsto većom potrošnjom od navedene po WLTP-u.
 
Audi A3 (sedan) - 16 odsto veća potrošnja od deklarisane
 
Ford Fiesta

Fiesta sa benzncem od jednog litra i 155 "konja", što je prilično velika snaga za malu zapreminu. Tako napregnut motor na otvorenom putu ima veću potrošnju od deklarisane.
 
Suzuki Swace

Na pretposljednjem mjestu je još jedan hibrid - Suzuki Swace (karavan na osnovi aktuelne Toyote Corolle), koji je postigao 21,6 odsto lošiji rezultat.
 
BMW 420d

Na čelu liste najgorih našao se jedan dizelaš - BMW 420d. Rezultati WhatCarovog testa su pokazali da razlika u potrošnji između stvarne i deklarisne iznosi čak 26,4 odsto.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )