Foto: pixabay

Kupili ste malo veću količinu mljevenog mesa i ne možete sve iskoristiti za jednu pripremu ili ste u zadnji tren odlučili da ipak nećete kuvati nešto s njim i meso je ostalo još jedan dan u frižideru? Saznajte koliko dugo može tako stajati i kako ga je najbolje čuvati.

Kako tvrdi Food Network, sirovo mljeveno meso u frižideru može stajati najviše dva dana, a nakon toga ga treba skuvati ili zamrznuti. Najbolje bi bilo da ga držite na najnižoj polici gdje je najhladnije i gdje sokovi ne mogu kontaminirati ostale namirnice.

Ako ste ga već pripremili, gotovo jelo s mljevenim mesom može stajati tri do četiri dana u frižideru, tvrdi Ministarstvo poljoprivrede SAD-a. Bakterije se, iako sporije, razvijaju i u njemu. Zato je zamrzivač najbolja opcija - ondje može stajati tri do četiri mjeseca ako je sirovo, dok je rok gotovog dva do tri mjeseca.

U originalnom pakovanju možete ga držati do dvije sedmice, a nakon toga bi bilo dobro da to pakovanje omotate plastičnom folijom kako ne bi ulazio vazduh, prenosi Večernji list.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )