Foto: Telegram

​Ljudsko tijelo se sastoji od oko 60% vode, tako da je veoma važno da ostanete hidrirani kako bi vaše tijelo obavljalo svoje normalne funkcije.

Vašem tijelu je potrebna voda da bi regulisalo tjelesnu temperaturu, zaštitilo zglobove, kičmenu moždinu i tkiva i oslobodilo tijelo otpada. Iako možete hidrirati svoje tijelo uz očiglednu pomoć pijenja puno tečnosti, svoje tijelo možete hidrirati i konzumiranjem hrane sa većim sadržajem vode, uključujući većinu voća i povrća.
 
Pravilna hidratacija je više od "pijenja više vode". Veliki dio hidratacije je i staranje o tome da napunite i svoje elektrolite.
 
Elektroliti su esencijalni minerali koji su neophodni za odvijanje mnogih tjelesnih procesa. Oni mogu pomoći vašem tijelu da zadrži vodu, a takođe mogu pomoći u sprječavanju grčeva u mišićima. Neki elektroliti uključuju kalijum, magnezijum, kalcijum, natrijum, fosfat i hlorid, prenosi Magazin.Novosti.
 
Možete prirodno unositi elektrolite putem izbora hrane ili možete izabrati da ih dopunite unosom tečnosti. Evo odgovora na neka uobičajena pitanja na temu hidratacije:
 
Koliko vode treba da pijem svaki dan? 

Evo koliko vode prosječno treba da popije svaka osoba.
 
Žene: (težina * 0,03) + (vrijeme fizičke aktivnosti * 0,4) = litara
 
Muškarci: (težina * 0,04) + (vrijeme fizičke aktivnosti * 0,6) = litara
 
Iz koje hrane mogu prirodno dobiti elektrolite?
Voće: avokado, jagode, lubenica, pomorandže, banane, paradajz, masline
 
Povrće: krompir, brokoli, pasulj
 
Lisnato povrće: spanać, kelj
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )