Foto: null

Uz hladne dane idu i jaki zalogaji. A tu je i strah da ne zakasnimo, jer su zalihe kiselog kupusa već na izmaku.

Sastojci:

1 dimljena svinjska butkica

1 velika glavica kiselog kupusa

1 manja glavica bijelog luka

5-6 zrna bibera

1 kaška tucane ljute ili slatke paprike

3-4 lista lovora

2-3 kašike masti

Priprema:

­Kupus dobro oprati i do pola glavice odvojiti listove.

Dublji lonac (najbolje zemljani) podmazati kašikom masti pa poslagati polovinu odvojenih listova kupusa.

Staviti butkicu u sud, izrezati ostatak cijele glavice na četvrtke i poslagati ih oko butkice.

Dodati začine, pa sve ušuškati preostalim već odvojenim listovima kupusa i odozgo kašikom masti.

Sipati vodu taman da ogrezne butkicu i kupus.

Sve kuvati najmanje četiri sata na umjerenoj vatri. Ne može se prekuvati. Što se duže kuva, jelo će biti ukusnije. Kasnije podgrijavanje u vreme ručka učiniće ovo jelo još ukusnijim.

Prilikom serviranja, butkicu nježno (da se ne raspadne) prebaciti na veliki oval, ušuškati je kupusom i nanovo je sakriti kuvanim listovima.

Nećete pogriješiti ako ako uz ovo jelo poslužite najprostiju “seljačku” kukuruzu, ljute feferone i ren.

Vinska preporuka

Koljenica se može služiti uz bijelo vino (npr. tamjaniku ili još bolje vinom “sovinjon blan“), ili za ovu priliku nezaobilaznim roseom . Naravno “hmeljašima” je dopuštena i krigla piva.


Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )