Foto: null
Uz hladne dane idu i jaki zalogaji. A tu je i strah da ne zakasnimo, jer su zalihe kiselog kupusa već na izmaku.
1 dimljena svinjska butkica
1 velika glavica kiselog kupusa
1 manja glavica bijelog luka
5-6 zrna bibera
1 kaška tucane ljute ili slatke paprike
3-4 lista lovora
2-3 kašike masti
Kupus dobro oprati i do pola glavice odvojiti listove.
Dublji lonac (najbolje zemljani) podmazati kašikom masti pa poslagati polovinu odvojenih listova kupusa.
Staviti butkicu u sud, izrezati ostatak cijele glavice na četvrtke i poslagati ih oko butkice.
Dodati začine, pa sve ušuškati preostalim već odvojenim listovima kupusa i odozgo kašikom masti.
Sipati vodu taman da ogrezne butkicu i kupus.
Sve kuvati najmanje četiri sata na umjerenoj vatri. Ne može se prekuvati. Što se duže kuva, jelo će biti ukusnije. Kasnije podgrijavanje u vreme ručka učiniće ovo jelo još ukusnijim.
Prilikom serviranja, butkicu nježno (da se ne raspadne) prebaciti na veliki oval, ušuškati je kupusom i nanovo je sakriti kuvanim listovima.
Nećete pogriješiti ako ako uz ovo jelo poslužite najprostiju “seljačku” kukuruzu, ljute feferone i ren.
Koljenica se može služiti uz bijelo vino (npr. tamjaniku ili još bolje vinom “sovinjon blan“), ili za ovu priliku nezaobilaznim roseom . Naravno “hmeljašima” je dopuštena i krigla piva.