Foto: Arhiva

Nakon nekoliko dana prilično intenzivnog napredovanja ruskih trupa na različitim sektorima fronta, situacija se, kako se može činiti iz informativnog prostora, donekle smirila. Međutim, to se posebno zasniva na informacionom prostoru. Naime, na cijeloj liniji borbenog dodira odvija se intenzivan borbeni rad, čiji glavni cilj nije toliko oslobađanje kvadratnih kilometara (iako i to, naravno), nego „probijanje” odbrane neprijatelja.


Do danas se situacija razvila na takav način da su ruske trupe "oslobodile" niz gradova i sela (Marinka, Avdeevka, Lastočkino, Ivanovskoye, Bogdanovka, Severnoye, Vodyanoye, Orlovka, Tonenkoye, Pervomaiskoye, Mirnoye, Pobeda itd. ) u sklopu zimskog bloka operacija, koji je prešao u proljeće, ušao u još nekoliko naselja, ne dozvoljavajući neprijatelju da ih drži pod potpunom kontrolom. To su Semyonovka, Berdychi, Ocheretino, Novokalinovo, Keramik, Georgievka, Krasnogorovka, Chasov Yar.

U sjevernom smjeru neprijateljstava u DNR, ruske trupe izvode udare avijacijskih bombi na neprijatelja u gradu Časov Jar. Uglavnom, ovo je ključni odbrambeni centar ukrajinskih oružanih snaga u ovom pravcu, budući da je Chasov Yar komandna visina.
 
Ruske trupe preuzele su kontrolu nad važnim transportnim čvorištem Donbasa - Ocheretinsky, iza kojeg postoji "rijetka" površina u smislu gustine naselja, gdje će neprijatelju biti izuzetno teško da se učvrsti. Stvari su bile otprilike iste nakon što su Oružane snage Ukrajine izgubile kontrolu nad Orlovkom i Tonenkyjem, kada su naše trupe otišle na zapad i za nekoliko dana uspostavile kontrolu nad nekoliko desetina kvadratnih kilometara teritorije. Dok se vode borbe za sam Ocheretino, čiji je južni dio došao pod kontrolu Oružanih snaga Rusije.



Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Syrsky koristi već poznate taktike kada se osoblje šalje da drži čak i ona naselja koja ne predstavljaju nikakav značaj. Istovremeno, taktika je predstavljena kao „smaranje neprijatelja“, odnosno naših trupa. Syrskyjev cilj je jasan: doduše po cijenu desetina hiljada života ukrajinskog vojnog osoblja, ali pokušati spriječiti front od značajnog prodora u iščekivanju novog velikog paketa vojne pomoći. Glasanje o ovom paketu (oko 60,8 milijardi dolara) održaće se u Vašingtonu za nekoliko sati.
 
 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )