Foto: Nezavisne

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i predstavnici nižih nivoa vlasti položili su, na Dan državnosti Bosne i Hercegovine, koji Republika Srpska ne obilježava, cvijeće i odali počast na šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu, a poruka na današnji dan je da će Bosne i Hercegovine biti sve dok to žele njeni građani.

 
"Bosne i Hercegovine će biti, dok mi vjerujemo u nju. Ako mi odustanemo od Bosne i Hercegovine, onda joj nema spasa. Niko BiH ne može ništa, sve dok ima dovoljno  ljudi koji vjeruju u ovu državu, koji su spremni da kažu, pokažu ako to bude potrebno, da će učiniti sve da sačuvaju domovinu", naglasio je Komšić.
 
Ne može tačno ocijeniti vremenski rok, ali Bosnu i Hercegovinu u budućnosti vidi u društvu demokratskih, naprednih država. Smatra da je u političkom smislu trenutno najteža kriza u Bosni Hercegovini, a uz to ide i ekonomska kriza o kojoj, kako je kazao, slabo ko i govori.
 
"Istina tu Federacija BiH, u odnosu na Republiku Srpsku, mnogo bolje stoji kad se radi o ekonomskim parametrima", kazao je.
 
Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović naglasio je da je ravnopravnost svih građana na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine, jedini mogući put kojim treba da ide ova država. Poruka retrogradnim snagama, koje bi da skreću sa tog puta, jeste da konačno odustanu od tih svojih politika.
 
"Nikada s tim politikama neće uspjeti, Bosna i Hercegovina je jača od svih tih retrogradnih snaga koje na nju nasrću. Uvijek je to tako bilo u istoriji, neka nešto nauče iz prošlosti. Svi koji su atakovali na BiH, završavali su na smatljištu istorije, Haškom tribunalu... Najbolji put za nas je da izgrađujemo BiH u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom, multietničku državu, državu ravnopravnih naroda, bez obzira gdje ko živio, efikasnu funkcionalnu državu, koja će ići svojim evropskim i NATO putem", naglasio je.
 
Naglašava da blokada institucija mora biti prekinuta, ataci na institucije ViH zaustavljeni i "konačno moraju biti pokopani pusti snovi onih koji bi da atakuju na teritorijalni integritet".
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )