Foto: VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ

Epidemiolog dr Predrag Kon za Pink je najavio da će i dalje biti zabranjeno javno okupljanje, kao i da će nošenje maski biti obavezno u zatvorenom prostoru.

Kon kaže da apsolutni broj zaraženih od koronavirusa nije više toliko značajan, koliko je važan procenat novoobolelih u odnosu na testirane i da je pad koji se dogodilo očekivan.

- Očekujemo da se u narednm danima jasno vidi gašenje – naveo je Kon i dodao da su procenti u Srbiji takvi da nećemo imati čega da se stidimo u odnosu na druge.

Kako je ukazao, broj zaraženih među lekarima je oko osam odsto.

On je napomenuo da je trenutno na respiratoru 95 osoba, dok je u najkritičnijem momentu bilo 147 osoba, te da je sve manji pritisak na intenzivnu negu.

- Situacija je bolja, a ono čemu moramo da vodimo računa su domovi za stare - naveo je Kon i dodao da je u domove za stare koronavirus ušao zbog nepoštovanja mera, najverovatnije prilikom poseta.

- Žarišta u Srbiji nema, jednako se spušta procenat i sve je manje prostora za ekscesne situacije – rekao je Kon.

On je govoreći o otvaranju frizerskih salona, zatvorenih pijaca i fitnes centara, rekao je da će morati da se poštuju određena pravila.

- Na zatvorenim pijacama je obavezno nošenje maski, to je obaveza i prodavaca i kupaca - naveo je Kon i ukazao da u Srbiji nije doneta odluka o nošenju maski na otvorenom prostoru, ali da će to u zatvorenom prostoru biti obavezno.


Otvaranje vrtića je viša sila

Prema njegovim rečima, struka neće preporučiti otvaranje vrtića, ali je to sada viša sila.

Kon je ukazao da kako se opuštaju mere i ljudi kreću na posao, roditelji imaju realan problem - ko će da im čuva decu i to nije nikakva retkost.

- Da virus izaziva teške oblike bolesti kod dece, ne bi otvarali vrtiće - rekao je Kon za Pink.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )