Foto: srpskainfo.com

Rarlamentarni život u BiH polako se vraća u normalne tokove, a već na sljedećoj sjednici Predstavničkog doma BiH moglo bi da bude političke bure.

Na obimnom dnevnom redu od 63 tačke nalazi se i Prijedlog zakona o izboru sudija Ustavnog suda BiH koje je prethodno birao predsjednik Evropskog suda za ljudska prava.

Taj zakon su zajedno predložili poslanici Nebojša Radmanović, Snježana Novaković-Bursać, Nenad Stevandić, Nenad Nešić, Jakov Galić, Obren Petrović, Dragan Bogdanić, Sanja Vulić, Ljubica Miljanović, te njihove kolege iz hrvatskog bloka Borjana Krišto, Nikola Lovrinović, Mijo Matanović, Predrag Kožul i Darijana Filipović.

U pitanju je jedna od političkih tema oko koje su se, prije pojave pandemije virusa korona, najviše lomila koplja u BiH jer su predstavnici Srba i Hrvata tražili odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda BiH, dok su partije iz Sarajeva odgovarale da to ne dolazi u obzir. Istovremeno, opozicija u Srpskoj nije stala iza Prijedloga zakona nezadovoljna što njim nije predviđeno da sve sudije bira Narodna skupština RS.

Kako stvari stoje, stavovi se nisu promijenili i treba očekivati nastavak političkog rata koji je pauziran zbog epidemiloške situacije u BiH.

Između ostalog, na dnevnom redu sjednice zakazane za 15. maj je i potvrđivanje imenovanja Nedeljka Jovića za zamjenika ministra bezbjednosti BiH.

Jović je komandant Žandarmerije u Policijskoj upravi Zvornik i novi je kandidat ispred Socijalističke partije nakon što njihov prvi izbor, Vladimir Mijatović iz Zvornika, nije prošao bezbjedosnu provjeru SIPA zbog sporne diplome srednje skole.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )