Foto: pixabay

Ma koje trikove da pokušavamo da primijenimo i ublažimo ga, mamurluk je neizostavan dio naših pijanstava

Poslije savršene večeri u najboljem društvu i nekoliko čašica više čeka nas novi dan i - mamurluk. Ma koje trikove da pokušavamo da primijenimo i ublažimo ga, mamurluk je neizostavan dio naših pijanstava. Ipak, mamurluk se razlikuje u zavisnosti od toga koje piće ste konzumirali i ljekari tvrde da najgori mamurluk izazivaju pjenušava pića.
 
Naime, ugljen-dioksid, koji se nalazi u ovim pićima, izaziva bržu apsorpciju alkohola u krvotok. Zapravo, visok nivo alkohola u krvi djeluje na mozak tako što stimuliše GABA receptore, pa se zbog toga kao posljedica javlja mamurluk, odnosno mučnina, povraćanje i migrena.
 
I dok se smatra da su žestoka pića najozloglašenija, studija je pokazala da se trećina ljudi brže napije kada konzumira proseko, šampanjac i druge vrste pjenušavih vina u poređenju sa drugim alkoholom.
 
Što je brža apsorpcija, količina alkohola u krvi će biti veća, što ujedno utiče na jačinu mamurluka koji se obično javlja sljedećeg dana.
 
Upravo zato što se proseko apsorbuje brže od drugih pića, on utiče na pojavu mamurluka sljedećeg dana kada se kod većine ljudi javljaju bolovi u glavi, mučnina, osjetljivost na svijetlost i ekstremna suvoća usta.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )