Foto: Pixabay

Ishrana je jedna od glavnih tema među savremenim ženama, jer upravo pravilna i uravnotežena ishrana jeste najbolji način da brinemo o svome zdravlju.

Ipak, nedostatak hranjivih materija može da dovede do brojnih problema tokom starenja kao što su osteoporoza, hronični bolovi u leđima ili slabljenje mišića, a isto tako, nepravilna ishrana rezultira nakupljanjem prekomjerne težine, što zauzvrat može da dovede do hipertenzije, pretilosti i bolesti srca, navodi Index.hr.
 
Svako životno doba zahtjeva upotrebu određenih namirnica u većoj ili manjoj količini, a kada govorimo o osobama u četrdesetima, zdrava ishrana uglavnom se svodi na dijetu usmjerenu na protuupalne sastojke i antioksidanse, objašnjava dijetetičarka Trista Best koja dodaje kako je pravilna ishrana nakon četrdesete godine posebno važna kako bi se spriječile određene hronične bolesti i drugi problemi sa zdravljem.
 
Osim toga, konzumacija određenih namirnica može da pomogne kod mršavljenja, što doprinosi održavanju dobrog zdravstvenog stanja.
 
Brojni dijetetičari složili su se sa tim da određene namirnice najviše doprinose uspješnom mršavljenju nakon četrdesete, a to su: bobičasto voće, orašasti plodovi, sjemenke, masna riba poput lososa, zeleno lisnato povrće, avokado, mlijeko i mliječni proizvodi, hrana bogata proteinima, navodi "Eat This".
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )