Foto: srpskainfo.com
Dr Suzan Hasig, epidemiolog Fakulteta za javno zdravlje i tropsku medicinu Univerziteta Tulejn u Nju Orleansu govorila je za “Biznis insajder” o rizicima izlaska u restorane, okupljanja s prijateljima, ali i otvaranja poštanskog sandučeta.
Ona preporučuje da se nose maske kad god je to moguće i da se drži rastojanje od dva metra.
Visok stepena rizika: Porodična okupljanja i druženje u grupi
Okupljanje ljudi koji ne žive s vama u istoj kući nosi visok stepen rizika od infekcije, zato što je malo vjerovatno da će ti ljudi nositi maske kad se okupe, pa zaražene osobe koje ne ispoljavaju simptome lako mogu da prenesu virus.
Ukoliko planirate takvo okupljanje, razmislite o starosti i hroničnim bolestima ljudi sa kojima živite, kao i o tome s kime su vaši prijatelji i rodbina možda bili u dodiru i da li su uglavnom kod kuće, ili često idu u posjete.
Visok stepen rizika: Barovi
– Barovi ne bi trebalo da rade – smatra Hasig.
Zbog gužve i nemogućnosti da nosite masku dok pijete, barovi su idealno mjesto za širenje zaraze, a alkohol otežava donošenje odluka, čime se dodatno povećava rizik.
Visok stepen rizika: Vjerski običaji
Crkveni rituali, kao što rukovanje i pričešće, gužva i pretežno stariji vjernici, razlog su što su vjerske službe mesto visokog rizika kad je u pitanju infekcija korona virusom. Rizik može da se ublaži primjenom mjera socijalnog distanciranja i uzdržavanje od rituala koji podrazumijevaju dodirivanje i konzumiranje jela ili pića.
Visok stepen rizika: Bioskopi i sportski događaji
Bisokopske sale i velike sportske manifestacije nose visok stepen rizika zbog gužve na ulazima i izlazima. Međutim, čak i ako uspjete da izbjegnete gužvu tokom na ulazu i izlazu, i dalje postoji opasnost da se zarazite dok sjedite na svom mjestu.
Srednji stepen rizika: Teretane
Preporučljivo je da svi koji vježbaju u teretani nose maske, upozorava epidemiolog. Prije i posle svake upotrebe sprave treba dezinfikovati i insistirati na poštovanju mjera društvenog distanciranja.
Srednji stepen rizika: Restorani
Boravak u restoranu je rizičan zbog ustajalog vazduha i zato što veliki broj ljudi satima sjedi u istom prostoru. Rizici mogu da se smanje tako što će gosti nositi maske sve dok im ne bude servirana hrana. Štampanje materijala za jednokratnu upotrebu, npr. karte jela i pića, takođe mogu biti od koristi.
Srednji stepen rizika: Frizerski i kozmetički salon
Nošenje maske je veoma važno u frizerskim salonima i salonima za manikir i pedikir zato što one zadržavaju širenje čestica koje izbacujemo kad govorimo ili kašljemo. Osim toga, manja je vjerovatnoća da će i pružaoci usluga i zaposleni dodirivati lice. Takođe je važno da zaposleni često peru ruke.
Srednji stepen rizika: Sastanak dvije-tri osobe
Kada je riječ o druženje dve osobe ili veoma malih grupa važe ista pravila kao i kod okupljanja većih grupa ljudi. U područjima gdje ima više slučajeva zaraze opasnost je veća, pa se u skladu s tim treba i ponašati.
Nizak-srednji stepen rizika: Plaže
Društveno distanciranje na plaži može da pomogne da se smanji opasnost ako želite da provedete dan na obali.
Nizak stepen rizika: Restorani na otvorenom
Ako su stolovi udaljeni dva metra jedan od drugih, rizik od infekcije je relativno mali, jer vazduh na otvorenom slobodnije cirkuliše. Uprkos tome, nosite masku kad je to moguće i dezinfikujte ruke ako dodirujete jelovnik ili karafindl.
Nizak stepen rizika: Aktivnosti u prirodi
Ako pješačite u prirodi, ne treba previše da brinete ako neko brzim hodom prođe pored vas. Mada uvijek treba da vodite računa da ste udaljeni od drugih najmanje dva metra, veća opasnost od infekcije preti vam ako se s nekim zadržite duže od 15 minuta, nego ako brzo prođete pored nekoga na stazi.
Ipak, imajte na umu da je kod aktivnosti u prirodi stepen rizika nizak ako ste s ljudima s kojima inače živite. Ako ste se sastali s prijateljima ili rođacima koji ne stanuju s vama, važe ista pravila kao za veća okupljanja i treba poštovati mjere predostrožnosti.
Nizak stepen rizika: Robne kuće i samoposluge
Rizik je nizak ako držite odstojanje i nosite masku. Kabine bi trebalo zatvoriti, smatra stručnjak, a oni koji odluče da dozvole mušterijama da probaju odjeću, trebalo bi da stvari koje nisu kupljene na nekoliko dana ostave u karantinu. Najveći rizik od infekcije je na kasi.
Nizak stepen rizika: Dodirivanje pošiljki i namirnica
Mala je vjerovatnoća da ćete se zaraziti korona virusom ako dodirujete poštu koja vam je stigla na adresu ili, na primjer, namirnice.
Hasig kaže da ona lično ne dezinfikuje namirnice, ali onima koji se plaše savjetuje da nekvarljivu robu ostave nekoliko dana u torbi prije nego što počnu da je koriste.
Poseban oprez savjetuje prilikom dodirivanja dugmadi u liftu ili za otvaranje vrata u vozilima gradskog prevoza, prenosi Blic.