Foto: EPA

Da li će se u fudbalu dogoditi Presedan, da li će Španci istrajati u namjeri da reprezentacija Tzv Kosova nastupi pod posebnim uslovima ili će UEFA žestoko kazniti KOsovare zbog propusta, ostaje da se vidi.

Naime nadležni organi u Španiji naložili su TV stanicama, ali i Fudbalskom savezu, da se prema gostima iz Prištine odnose kao prema terotoriji Srbije sa područja KiM, bez istacanja zastave uz špansku, ali i bez opisa kao punopravne države.


Fudbalski savez *Kosova odmah je reagovao saopštenjem, napomenuvši da je to diskriminacija od strane Španaca.


– Fudbalska federacija Kosova povodom provokacije Španske fudbalske federacije, koja u najavi kvalifikacione utakmice za Svjetsko prvenstvo, koja se igra 31. marta u Sevilji, Kosovo pod nazivom teritorija, reaguje na sledeći način:


– Pristup španske države prema državi Kosovo nažalost je bio destruktivan od proglašenja nezavisnosti 17. februara 2008. godine, ali ovaj pristup i sastav koji institucije ove zemlje pokušavaju da daju državljanstvu Kosova ne mogu da promijene istoriju i stvarnost – navodi se u saopštenju


Iz Prištine su napomenuli da je tzv. Kosovo “nezavisna država koju priznaje većina najrazvijenijih i najdemokratskijih zemalja svijeta i ravnopravan član FIFA i UEFA”.


– Pokušaj Španaca da minimalizuju državnost Kosova, pozivajući se na nas kao teritoriju, uzaludan je i nepravedan. Svjesni su da će se ovog dana suočiti sa kosovskim nacionalnim timom, koji će biti predstavljen kao i svaka druga zemlja. Kriterijumi UEFA i FIFA poznati su i jasni kao kristal, a Španija to zna i ništa se neće promeniti, iako su napisali pravila. Njihova je stvar kako će da se opravdaju pred domaćim medijima, ali Kosovo neće praviti ustupke. Igraćemo samo po strogim kriterijumima i pravilima UEFA, sa državnom himnom i zastavom, u suprotnom meč se neće održati”, zaključuje se u saopštenju


Oni su poručili da je ponašanje Španaca neprihvatljivo i da su odmah sa kolegama iz FS Španije stupili u kontakt, ali i da ukoliko ne promijene pomenuta pravila, biće primorani da se obrate UEFA.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )