Foto: N1/screenshot

Kraj epidemije virusa korona još je daleko, ocjenio je danas član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje Goran Čerkez.

– Držao bih se struke i epidemiologije. Kraj epidemije je za sve još daleko. Čuli smo izjave iz Svjetske zdravstvene organizacije, čuli smo izjave mnogih ministara zdravlja unutar Evropske unije, mislimo da su prava stabilizacija i kraj epidemije još daleko. Činjenica je da će popuštanje određenih mjera, kako koje bude dolazilo na red, učiniti život lakšim, ali daleko smo još od kraja epidemije – precizirao je Čerkez, te je iznio i uporedne podatke iz nekoliko analiza.


Kako ističe, rađene su određene analize, gdje su uzete u obzir evropske zemlje Velika Britanija, Italija, Njemačka, Francuska i Albanija, kao zemlja iz regije koja ima stabilno stanje.


– Pratili smo podatak da dvadesetog dana od stotog potvrđenog slučaja i u svim ovim zemljama je došlo do naglog eksponencijalnog rasta, dok je BiH i dalje zadržala taj linearni rast i to je jako bitno za naglasiti. Takođe je bitan podatak da je nakon desetog smrtnog slučaja u ovim zemljama dolazilo do naglog eksponencijalnog rasta, dok ovdje imamo kontinuirani linearni rast – objasnio je on.

Kako ocjenjuje, dosadašnje mjere u Federaciji BiH su dale dobre rezultate.


-Ono što je najbitnije je da nismo imali inicijalni udar na zdravstveni sistem i nismo imali veliki broj oboljelih u jednoj kratkoj fazi koja bi nas vodila tri-četiri mjeseca u stabilizaciji, možda i duže – kaže Čerkez.

To se, ističe, sada kontroliše, a cilj je da se u narednom mjesecu popuste mjere.

– Hoćemo da uradimo dobru analizu koje će se mjere i kada popustiti i predložiti ih, i da to pratimo, te da i dalje ostanemo u linearnom rastu, da nam se ne bi desilo da u septembru imamo taj takozvani drugi udar u kojem bismo imali negativnu situaciju – rekao je Čerkez.


Kako ističe, misli se prije svega na zdravlje, a štab je svjestan i ekonomskog problema za svaku zemlju.


– Mislim da ćemo već narednog mjeseca početi s tim procesom. Shvatamo da je i našem stanovništvu previše izolacije, pokušaćemo da nađemo modalitete da ne uđemo u neke rizike, ali da krenemo sa laganim popuštanjem, kao što će i sve zemlje vjerovatno uraditi – dodao je, naglašavajući da će se kontinuirano i tokom ljeta pratiti sva kretanja kod nas, u regionu i Evropi, te prema tome reagovati.


Građanima koji tokom vikenda budu izlazili, preporučio je da se drže propisanih mjera i da, ako izlaze, nose maske i rukavice, drže distancu od metar i po do dva metra, te da se na taj način pokuša da se situacija i dalje držimo stabilnom.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )