Foto: srpskainfo.com

Nakon što je zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda krajem prošle godine potpisao Memorandum između Evropske unije i BiH o dodjeli 250 miliona makrofinansijske pomoći, danas je potpisao i evropski komesar za ekonomiju Paolo Gentiloni.

Ekonomski analitičar i bivši ambasador BiH u Briselu Draško Aćimović smatra da je kredit povoljan, samo treba ispuniti uslove koji su u korist građana.

– Neke od tačaka ovog ugovora su da se vide koruptivne radnje, odnosno EU i MMF hoće da vide šta će se uraditi poslije ove prve rate od 125 miliona, ako za prvu ratu ovog kredita budu ispoštovani svi uslovi onda će se ići dalje u proceduru i drugog dijela ovog kredita i onog sa MMF, a ako tu opet pokažu da novac odlazi ko zna gdje i da nisu usmjerena sredstva za građane, kome trebaju ustvari da budu usmjerena, onda će vrlo teško biti novca opet – kaže Aćimović za Srpskainfo.

Ekonomista Zoran Pavlović objasnio je za Srpskainfo da su sredstva MMF usko povezana i sa sredstvima Evropske unije za makrofinansijsku pomoć od 250 miliona evra.

– Postoji jedna presija na BiH od Evropske unije za tih 250 miliona evra, koje daju u nepovrat. Postavljaju se slični uslovi koje je tražio MMF. Vrlo vjerovatno će doći do prihvatanja tih uslova da bi se moglo ići dalje. Pitanje je kako će to ići i kojom dinamikom, ali prema nekim informacijama, vjerovatno će naše entitetske vlasti sve to prihvatiti, jer trenutno nema drugog načina finansiranja potreba – kazao je je Pavlović.

Detalje ovog sporazuma Draško Aćimović, dobio je upravo iz Brisela. Kaže da su potpisivanjem ovog dokumenta vlasti u Bosni i Hercegovini pristale na niz strukturalnih reformi u državi.

– Osim stabilnosti Centralne banke BiH, transparentnog utroška sredstava, među uslovima koje je postavila EU je i provjera porijekla imovine nosilaca pravosudnih funkcija. Što znači da se ne smije napadati na Centralnu banku, da se mora raditi na jačanju integriteta CB i valutnog odbora-objašnjava Aćimović za Srpskainfo.

Dodaje da je druga stavka ugovora koja se odnosi na novi Zakon o depozitima ujedno i “najškakljivija”.

– Važne su i dvije tačke u ekonomskom dijelu, prva je vezana za potpunu transparentnost svih sredstava koje su otišle i koje će otići za posljedice krize izazvane Kovid-19 i lokacija 50 najvećih firmi kojima su otišla sredstva, vezano za to, tačno i transparentno. Time bi se trebale otkriti malverzacije koje su bile do sada i da se u buduće ne dešavaju – ističe Aćimović.

Dodaje da je značajna stavka i ta da se mora unijeti amandman u Zakonu o VSTV da svi nosioci pravosudnih funkcija moraju podnijeti svoje imovinske kartone, odnosno dokazati svu svoju imovinu.

Ministar Bevanda naglasio je ranije kako je cilj makrofinancijske pomoći EU upravo ublažavanje posljedica krize uzrokovane pandemijom virusa Covid-19 te dolazi uz ostale resurse koje je zemlja dobila od drugih međunarodnih financijskih institucija kao potporu za ekonomsku stabilnost.

– Sredstva iz ovog zajma bit će isplaćena u dvije rate, od kojih svaka iznosi do 125 miliona evra, a isplata prve rate očekuje se nakon stupanja na snagu Memoranduma i pratećeg sporazuma o kreditnoj liniji koji smo takođe potpisali. Tim sporazumom regulišu se procedure isplate pomoći BiH – objasnio je ministar Bevanda.  

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )