Foto: www.globallookpress.com © Tsitsagi Nikita/news.ru

Niko uopšte ne govori o mobilizaciji, u to nema sumnje, poručio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov

U Rusiji nema govora o mobilizaciji, niko o tome ne govori, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov za "RIA Novosti".

"Niko uopšte ne govori o mobilizaciji, u to nema sumnje", odgovorio je Peskov na pitanje da li sada ima dovoljno ruskih dobrovoljaca.

On je i ranije komentarisao pisanja zapadnih medija da će u Rusiji doći do novog talasa mobilizacije, konkretno navode "Fajnenšel tajmsa".

"Malo je vjerovatno da 'Fajnenšel tajms' razumije pravu sliku. Možemo samo da kažemo da mi aktivno regrutujemo dobrovoljce, koji (sa Ministarstvom odbrane Rusije) sklapaju ugovor i da se ovaj proces dešava svakodnevno. A predsjednik je više puta rekao da, prema mišljenju vojske, nema takve potrebe (za novom mobilizacijom)", kratko je poručio portparol Kremlja. 

Rusija je, podsetimo, objavila djelimičnu mobilizaciju 21. septembra 2022. godine. U vojsku je tada pozvano 300.000 rezervista. To su uglavnom bili oni koji su već imali neko vojno iskustvo i koji su završili vojne škole. 

Nakon toga, vlasti su odlučile da nove vojnike regrutuju na dobrovoljnoj osnovi, odnosno, putem sklapanja ugovora sa vojskom. 

Krajem februara, Šojgu je saopštio da je od početka godine 50.000 ljudi stupilo u vojnu službu po ugovoru. A tokom prošle godine na isti način regrutovano je skoro 540.000 vojnika, što je omogućilo stvaranje dvije rezervne armije i šest divizija. 

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )