Foto: Alo

Sporazumi Rusije i Turske o djelimičnom prelasku u međusobnim obračunima na nacionalne valute nemaju za cilj da sruše američku valutu, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Povećanje udjela u transakcijama u nacionalnim valutama sa raznim zemljama nema za cilj da nešto ruši, pa ni dolar. Dolar više nije pouzdana valuta i te strahove sada dijeli veliki broj zemalja“, rekao je on.
 
Portparol Kremlja je na ovaj način komentarisao pretpostavku eksperata da sporazumi Rusije i Turske o većem broju transakcija u nacionalnim valutama, između ostalog i transakcije za gas, mogu da sruše dolar.

„Nažalost, zemlja koja štampa dolar je svojim postupcima poljuljala povjerenje u tu valutu, pa zato mnoge zemlje traže mogućnosti da smanje udio dolara u svom trgovinskom prometu i povećaju udio u nacionalnim valutama. Taj proces se odvija i u našim odnosima sa Turskom“, izjavio je Peskov.
 
On je podsjetio da je postignut važna dogovor za isporučivanje dijela gasa u rubljama.
„To je veoma važan korak i mi se nadamo da će i nadalje udio u nacionalnim valutama rasti“, napomenuo je on.
Peskov je pojasnio i kako Zapad može da odgovori i da nametne sekundarne sankcije Turskoj, zbog nedavnog sporazuma između lidera Rusije i Turske o plaćanju u rubljama za dio isporučenog ruskog gasa.
On je istakao da to ne može da bude povod za sekundarne sankcije i zaključio da se može pretpostaviti da će SAD i zemlje Evropske unije, među kojima i Brisel, nastaviti svoju politiku apsolutno neviđenog pritiska na sve zemlje koje ne žele da ih slijede.
 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )