Foto: Arhiva

Iz Republike Srpske više puta su upozorili da visoki predstavnik "nema legitimet i legalitet" da se miješa u unutrašnja pitanja države


Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit održao je još jedan sastanak s predstavnicima civilnog društva.
 
Kako je saopšteno iz Kancelarije visokog predstavnika (OHR) sastanak je održan kako bi razmijenio mišljenja i ideje u vezi s prioritetnim reformama potrebnim za ukidanje diskriminacije, promovisanje potpuno inkluzivnog demokratskog sistema u BiH i riješavanje drugih ključnih izazova s ​​kojima se BiH suočava, prenosi klix.ba.
 
"Želim da civilno društvo, posebno mladi ljudi, budu uključeni u ove aktivnosti. Vrijeme je da se Dejtonski ustav preoblikuje u moderan ustavni okvir koji će pomoći u prevazilaženju etničke ili individualne diskriminacije i umjesto blokada otvoriti mogućnosti. U najboljem smislu onoga o čemu je govorio nekadašnji njemački kancelar, pokojni Vili Brant, trebalo bi da imamo više demokratije i učešća svakog građanina", rekao je Šmit. 
 
On je sagovornicima zahvalio na vrlo informativnom i produktivnom dijalogu kojim je obuhvaćen široki spektar tema, uključujući i izmene zakona kojima bi se smanjile blokade, ukinula diskriminacija i zemlja pokrenula.
 
"Učesnici su se saglasili da proces formiranja vlasti mora biti što prije završen, a da novoizabrane vlasti moraju u što kraćem roku postići napredak u sprovođenju odluka u grupi predmeta Sejdić-Finci", navodi se u saopštenju.
 
Ovo nije prvi put da visoki predstavnik u BiH poziva na izmjenu Dejtonskog sporazuma. Iz Republike Srpske više puta su stigla upozorenja da je Kristijan Šmit prekoračio bonska ovlašćenja, te da "nema legitimet i legalitet" da se meša u unutrašnja pitanja države. Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Republika Srpska stoji na poziciji odbrane Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH, ali da "visoki predstavnici žele da se izgradi BiH bez entiteta". 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )