Foto: glassrpske

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je da Priština ne može da poništi odluku o uvođenju evra kao jedine valute na KiM i ukidanju dinara.

"Ne možemo da poništimo odluku. Nećemo imati nikakve kaznene mere, ne želimo nikoga da kaznimo", rekao je Kurti u Londonu za Blumberg i dodao da će Srbima biti dato vremena da se "prilagode novoj odluci".
    
Kurti je rekao da se vlada neće mješati u odluku centralne banke i istakao  da se zalaže za uredbu centralne banke u Prištini o gotovinskom poslovanju, prema kojoj je jedina valuta evro.
    
Privremene institucije vlasti u Prištini usvojile su uredbu o gotovinskom poslovanju koja je stupila na snagu 1. februara, a prema kojoj je evro jedina valuta u kojoj se može vršiti gotovinsko plaćanje, što znači zabranu upotrebe dinara.
    
SAD i EU zatražili su ranije da primena uredbe bude odložena jer će ona imati veliki uticaj na Srbe, koji primanja iz Srbije dobijaju u dinarima. 
    
U četvrtak je, na zahtjev Srbije, održana vanredna sjednica SB UN o KiM,  na kojoj je predsjednik Aleksandar Vučić istakao da je zabrana dinara kulminacija napada Prištine na Srbe i nealbansko stanovništvo na KiM i naglasio da je očito da je upravo stvaranje nepodnošljivih uslova za život i uskraćivanje mogućnosti opstanka Srba jedini cilj režima u Prištini.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )