Foto: Twitter

"Ruska specijalna vojna operacija u Ukrajini ima za cilj da stavi tačku na svijetski poredak kojim dominiraju SAD", objasnio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Vašington je tražio prevlast nametanjem ad-hok pravila i kršenjem međunarodnog prava, rekao je on u intervjuu koji je emitovala ruska televizija.

„Naša specijalna vojna operacija ima za cilj da stavi tačku na neometano širenje NATO-a i neskrivenu težnju ka punoj dominaciji SAD-a i njihovih zapadnih subjekata na svijetskoj sceni“, rekao je Lavrov za „Rusija 24“, osvrćući se na pokušaje SAD-a da nametnu sopstveni takozvani „međunarodni poredak zasnovan na pravilima“, koji je naišao na snažan otpor Moskve i Kine.
 
„Ova dominacija je izgrađena na grubim kršenjima međunarodnog prava i prema nekim pravilima, koja oni sada toliko propagiraju i koja izmišljaju od slučaja do slučaja“, dodao je on.
 
Rusija je među zemljama koje se neće povinovati volji Vašingtona, dodao je ruski diplomata. Biće dio međunarodne zajednice jednakih i neće dozvoliti zapadnim nacijama da ignorišu njene legitimne bezbjednosne brige, rekao je Lavrov.
 
Lavrov je takođe osudio visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbijednost Žozepa Borelja zbog podsticanja novih borbi u Ukrajini. Visoki diplomata EU rekao je da će sukob „biti dobijen na bojnom polju“, najavljujući u subotu dodatnu vojnu pomoć Kijevu. Lavrov je tu izjavu nazvao „nečuvenom“.
 
„Kada šef diplomatije kaže da se određeni sukob može riješiti samo vojnom akcijom... pa, mora da je nešto lično. Ili je pogriješio ili je govorio bez razmišljanja, dajući izjavu koju niko nije tražio od njega. Ali to je nečuvena primjedba“, dodao je Lavrov.
 
Uloga EU se promijenila tokom ukrajinske bezbjednosne krize, smatra ministar. Ranije nije dijelovala kao vojna organizacija koja se „kolektivno bori protiv izmišljene prijetnje“. Lavrov je rekao da je ta promijena rezultat pritiska Vašingtona na članice EU, koji ju je spojio sa NATO-om.
 
Sa svoje strane, Rusija želi da pregovara o miru sa Ukrajinom, dodao je Lavrov.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )