Foto: undefined

Zapad je, osim tog straha od gubitka hegemonije, takođe jasno stavio do znanja da su se sve zemlje pokorile Americi, osvrnuvši se na izjavu šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja da se "Evropa ne bori za Ukrajinu već protiv Rusije", ocijenio je šef ruske diplomatije

Insistiranje na tome da se Rusiji nanese strateški poraz pokazuje agoniju i histeriju onih koji to na Zapadu govore, a svi oni shvataju da se stvara novi ravnopravni svjetski poredak, izjavio je danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u intervjuu ruskim radio stanicama "Sputnjik", "Moskva govori" i "Komsomoljska pravda". 
 
"Insistiranjem da će Rusija biti poražena i naglašavanje egzistencijalnog značaja tog poraza za budućnost Zapada, ne odražava toliko ratoborno raspoloženje koliko agoniju i histeriju", kazao je Lavrov, podsetivši na riječi bivšeg britanskog premijera Borisa Džonsona da bi pobjeda Ruske Federacije u sukobu sa Ukrajinom značila kraj zapadne hegemonije.
 
Zapad je, nastavio je Lavrov, osim tog straha od gubitka hegemonije, takođe jasno stavio do znanja da su se sve zemlje pokorile Americi, osvrnuvši se na izjavu šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja da se "Evropa ne bori za Ukrajinu već protiv Rusije".
 
"Ta izjava predstavlja iskreno priznanje Brisela", ocijenio je Lavrov.
 
Lavrov je dodao da Zapad razumije da se sada formira novi multipolarni svjetski poredak u kome će se svi oslanjati na princip suverene ravnopravnosti država sadržan u Povelji UN. 
 
On je naglasio da Rusija uvek više voli put pregovora nego borbi i vojnih sukoba, na šta ruski lider uvek podsjeća.
 
"Ukrajinci su predložili pregovore ubrzo nakon početka SVO, kada su shvatili da su se zaigrali sa bombardovanjem Donbasa i genocidom prema Rusima na tada njihovoj teritoriji, i mi smo te predloge prihvatili", rekao je ministar i podsetio da je "Forin afers" pisao da su Amerikanci i Britanci rekli Zelenskom da nastavi sukob, i da ne potpiše mirovni predlog s Rusijom.
 
Govoreći o sankcijama, Lavrov je rekao da Zapad neograničeno povećava sankcioni pritisak na Rusiju ne uzimajući u obzir kakve će to imati posledice.
 
"Oni potpuno nepromišljeno povećavaju te sankcije, ne razmišljajući o tome kakav će biti rezultat, a rezultat je bio očigledan od prvih dana, čak i prije SVO, kada su bile na snazi sankcije vezane za Krim. Rusija je uspjela da se presabere i da ne zavisi od Zapada u svim oblastima u kojima su oni u stanju da ograniče naš razvoj, a gde je to bilo moguće – i u drugim oblastima", poručio je.
 
Rusija neće pauzirati sukob čak i ako počnu pregovori
Lavrov je naveo da Rusija raspolaže informacijama da se na teritoriji Ukrajine nalaze francuski vojni instruktori zajedno sa predstavnicima drugih specijalnih službi evropskih zemalja.
 
On je ukazao da Rusija u slučaju da se ponovo pokrenu pregovori sa Ukrajinom neće obustavljati borbena dejstva.
 
"Rekli smo da nećemo pauzirati sa sukobom tokom pregovora. Za razliku od onih pregovora koji su se odvijali svojevremeno u Istanbulu, ovog puta borbe moraju da se nastave. Osim toga, realnost na zemlji je postala drugačija, sada je potrebno uzeti u obzir naša četiri nova regiona", istakao je Lavrov i napomenuo da je Zelenski sam sebi zabranio pregovore.
 
Prema riječima šefa ruske diplomatije, "Formula Zelenskog" je ultimatum, a Rusija više nema povjerenja u kijevski režim.
 
Rusija se "bavi" Ukrajinom zato što Kijev stvara prijetnju za Moskvu, objasnio je ministar i dodao da je politika SAD doživela fijasko u Avganistanu, Iraku, Siriji, kao i u neposrednoj blizini Vašingtona, na Haitiju, gje u ovom trenutku "divljaju bande".
 
Prijetnje da će Rusija napasti dio lukavog plana Zapada
Nema nikakvog smisla u pričama da će Rusija napasti zemlje Evrope, a cilj je da se iznudi novac od njihovih parlamenata za nastavak rata, ocenio je Lavrov.
 
"U poslijednje vreme u evropskim zemljama birače plaše ruskom pretnjom u svjetlu predstojećih izbora. Međutim, ako oni sami požele da se granice NATO približe našim granicama u Ukrajini, mi to nećemo dozvoliti", poručio je ruski ministar.
 
Prema njegovim riječima, trenutno se evropski lideri najviše zalažu da se nastavi pumpanje Ukrajine oružjem.
 
"Šolc, Ursula fon der Lajen – oni su već toliko nedvosmisleno i grubo presjekli sve puteve, rekli da je Rusija neprijatelj i da Rusiju treba uništiti, ne dozvoliti da pobedi, spasiti Ukrajinu. Oni su naprosto kao političari gotovi ako se makar nešto ne izmeni u toj retorici", naglasio je ministar.
 
On se osvrnuo i na obeležavanje 80.godišnjice iskrcavanja saveznika u Normandiji, ukazavši da Rusija nije pozvana.
 
"Nisu nas pozvali. Oni imaju takav manir. Pristojni ljudi prvo pošalju pismo, a onda to objave u medijima. Organizatori svečanosti ranije su javili da je takav poziv upućen. Naglasili su da ruski predsjednik Vladimir Putin nije pozvan, već je pozvana Rusija, i nisu precizirali šta to znači. A nisu pozvali nikog uopšte", rekao je Lavrov.
 
Neprihvatljiva mirovna konferencija u Švajcarskoj
Švajcarska se od jedne neutralne zemlje pretvorila u otvoreno neprijateljsku državu, upravo stoga Rusija smatra da to nije dobra platforma za pregovore, kazao je Lavrov, napomenuvši da bi "Formula Zelenskog" trebalo da bude odbačena kao osnova rešavanja ukrajinskog konflikta,
 
On je dodao da je potrebno razgovarati na osnovama na kojima je Rusija spremna da se dogovara.
 
"Švajcarska se pridružila svim zapadnim sankcijama, a takođe je odobrila strategiju nacionalne bezbednosti u kojoj se navodi da treba da 'gradi bezbednosno partnerstvo ne sa Rusijom, već protiv Rusije'. Zbog toga je nekako veoma čudno što tako gostoljubivo otvaraju svoja vrata, u nadi da i dalje uživaju reputaciju posrednika", primetio je Lavrov.
 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )