Foto: Telegram

Ruski ministar spoljnih poslova poručio je da što duže Kijev odbija pregovore, biće teže da se dogovore


"U Ukrajini je u toku hibridni rat koji je pokrenuo Zapad i koji se priprema dugi niz godina", izjavio je ruski ministar spoljnih poslova na konferenciji za novinare.

Lavrov je rekao da je svima jasno da je Zapad započeo rat, uprkos zapadnoj propagandi.
 
"Zapad je započeo sukob u Ukrajini još kada je podržao nelegalno izabranu vlast neonacističkih snaga. Od tada osvajaju Ukrajinu, ulaze u njen obrazovni sistem, dostavljaju joj oružje, pripremaju na vojnu operaciju protiv Donbasa", rekao je ruski diplomata.
 
Prema njegovim riječima, "Zapad se usuđuje da kaže da je sukob u Ukrajini neisprovociran i krive Rusiju, uprkos izjavama SAD na sastanku G20, druge zemlje su sve uvjerenije da je 'agresiju' u Ukrajini izazvao Vašington".
 
"To nije agresija kako je Zapad naziva, nego operacija za zaštitu zakonitog prava na bezbjednost granica Rusije, gdje je postojala vojna ugroženost stanovništva i teritorije, kao i operacija za zaštitu ruskog stanovništva u Dombasu", poručio je ruski ministar.
 
Lavrov je dodao da iz "govora Zelenskog na G20 proizilazi da on ne sluša nikakve savjete Zapada o pregovorima sa Rusijom, kao i da Moskva želi da vidi konkretne dokaze da je Zapad zainteresovan da disciplinuje ukrajinskog predsjednika, jer što duže Ukrajina odbija da pregovara, biće teže da se dogovori".
 
"U obraćanju Zelenskog bilo je militantne retorike, rusofobične, agresivne, ali sadržaj ovog govora i stanje ove osobe najbolje karakteriše njegova ne baš prikladana fraza, koja je ipak izgovorena. Rekao je da je iskrcavanje saveznika u Normandiji 1944. označilo prekretnicu u Drugom svjetskom ratu. Izvucite svoje zaključke", objasnio je Lavrov.
 
Ministar je rekao da se niko osim Zapada i njihovih najbližih poslušnika nije pridružio njihovim antiruskim sankcijama.
 
"Sve države trećeg svijeta se dotiču teme sankcija, jer je Zapad nameće kao prioritet, i pozivaju na mirno riješenje, na brže postizanje dogovora. Zemlje trećeg svijeta savršeno znaju da Ukrajina usporava taj proces jer je Zelenski rekao da ne želi pregovore sa Rusijom. Problem nije u nama, to sam poručio danas na sastanku sa Makronom i Šolcem", izjavio je on.
 
On je rekao i da je "Rusija na G20 ponudila otvaranje slobodnog dijaloga između dobavljača energije i potrošača kao i da su pokrenuli pitanje biološke bezbjednosti sa akcentom na programe Pentagona u svim regionima duž perimetra Ruske Federacije i Kine".
 
Prema njegovim riječima, "Rusija je pokazala sposobnost u obezbjeđivanju stabilnosti svjetskog tržišta žitarica i đubriva".
 
"Već smo izvezli 10,5 miliona tona žitarica u Aziju i afričke zemlje, uprkos ogromnom pritisku sankcija", istakao je ruski zvaničnik.
 
On je dodao da su "SAD i EU predale pismena obećanja generalnom sekretaru UN da će ograničenja na izvoz ruskog žita i đubriva biti ukinuta i da će se vidjeti kako se to sprovodi".

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov sastao se sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom na marginama samita Grupe dvadeset (G20) u Indoneziji. 


Ranije se ruski ministar sastao sa kineskim kolegom Vang Jijem i rekao da Rusija računa na kontinuitet Kinu u pristupima saradnje.
 
"Drago mi je zbog našeg desetog kontakta ove godine. Redovno se sastaju i lideri Rusije i Kine. Posljednji kontakt dogodio se u Samarkandu na  sastanku Savjeta šefova država ŠOS. Oni su potvrdili zadatke koje moramo da riješimo u novoj fazi naših odnosa",  rekao je ruski ministar spoljnih poslova, na početku sastanka sa kineskim kolegom Vang Jijem na marginama samita G20 na Baliju u utorak.



Prema riječima ministra spoljnih poslova, Moskva pozdravlja reizbor Si Đinpinga na mjesto generalnog sekretara Centralnog komiteta Komunističke partije Kine.
 
"Svi smo bili srećni što smo saznali da je drug Si Đinping, dugogodišnji prijatelj ruskog naroda, jednoglasno ponovo izabran za generalnog sekretara CK KPK. Time je potvrđen njegov neosporan politički autoritet i podrška njegovom kursu", poručio je Lavrov.
 
On je naglasio da je Moskva uvjerena da će nakon rezultata izbora u CK Komunističke partije Kine biti obezbjeđen "kontinuitet pristupa ka sveobuhvatnom partnerstvu i strateškoj interakciji između Rusije i Kine".
 
"Nema sumnje da ćemo moći da iskoristimo nove mogućnosti za potpunije otključavanje potencijala bilateralnih veza", naglasio je Lavrov.
 
On je takođe lično čestitao Vang Jiju na izboru u Politbiro Centralnog komiteta KPK.
 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )