Foto: Twitter

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov sastao se danas sa svojim ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom u Turskoj.

Sastanak je završen oko 11 sati, a ministar spoljnih poslova Dmitr Kuleba rekao je da je sastanak bio težak.

Kuleba je rekao da je razgovor sa Lavrovim bio bez dogovora o prekidu vatre i humanitarnom koridoru iz Mariupolja.

Posrednik na sastanku je bio turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.

 
Lavrov je rekao da je današnji sastanak pokazao da razgovor nema alternativu.
 
"Koristili ste ljude kao živi štit", rekao je Lavrov govoreći o ukrajinskoj strani.
 
Govoreći o ruskoj strani, on je rekao da je priča o humanitarnim koridorima i dalje "na stolu", te da se raspravi o tome koji putevi su najsigurniji.
 
"Tokom poslednje runde razgovora, ruska strana je došla sa konkretnim prijedlozima, a ukrajinska strana nas je uvjerila da će dati konkretan odgovor. Želimo da govorimo ozbiljno o stvarima", rekao je Lavrov.

Rekao je da je važno ozbiljno razgovarati o situaciji, te da je i danas bilo razgovora o tome.
 
"Oni su dozvolili korišćenje oružja u Ukrajini, koje je moguće postaviti bilo gdje, a koje koriste teroristi. Pitaćemo EU, kako je moguće da je godinama kreirana ova prijetnja Rusiji. U godinama koje dolaze imaćemo ove prijetnje koje ne moraju da dolaze samo iz Ukrajine, nego i bilo gde u EU. Da li ćemo napasti neku drugu zemlju? Nećemo, nismo napali ni Ukrajinu", rekao je Lavrov i naveo da je i Putin i ranije govorio o tome.

"Pitali smo ih da se odluče: ili su s nama ili su protiv nas"

Lavrov je rekao da su ljudi širom svijeta izmanipulisani novinarskim izvještajima, te da je Rusija pokušavala godinama da pokaže kako se Ukrajina okreće protiv Rusije.
 
"Pitali smo da se odluče: ili ste sa nama ili ste protiv nas", rekao je Lavrov.
 
On je kazao da je Zapad uticao da Ukrajina izabere takvu opciju, te da niko nije nikome prijetio nekada, ali se Ukrajina izmijenila u zapadni eksperiment.
 
"Kada je NATO tražio da se Ukrajina priključi bloku, te je Ukrajina dozvolila otvaranje NATO baza, kao i bioloških laobratotrija u tajnosti, to je bio trenutak da tražimo od naših zapadnih partnera da postupaju racionalno", rekao je Lavrov.
 
Kako je naveo, odgovor zapada je bio da odluče bez Rusije.

"Nismo zainteresovani da opravdavamo svoje postupke u Ukrajini, mi ne želimo da vidimo Ukrajinu kako se militarizuje", rekao je on i dodao da su u toj zemlji viđeni nacistički vojnici.
 
"Uvjeravam vas, izaći ćemo iz ove krize, sa svojim mentalitetom, jer nemam iluzije da je zapad lojalan partner i da poštuje svoje vrijednosti", rekao je on i dodao da će zapad iznevjeriti spostvene vrednosti.
 
Lavrov je rekao da će Rusija učiniti sve da se zapad neće širiti na one teritorije koje su Rusiji od vitalnog značaja.



"Putin nije odbio razgovor sa Zelenskim"

Lavrov je rekao da predsednik Putin nikad nije odbio razgovore.
 
"Oni su odbijali razgovore, jednom, pa drugi puta. Zašto moramo da se vidimo u Parizu da bismo impementirali nešto što smo usvojili", upitao je on.
 
Lavrov je kazao da su htjeli da pozovu Poljsku, SAD, Nemačku, Veliku Britaniju, da formiraju neki blok.
 
"Predsednik Putin nije odbio da se sastane sa Zelenskim, ali prije toga moramo da pripremimo neke stvari. Dali smo predloge ukrajinskoj strani, mi smo ti koji čekamo odgovor Ukrajine", rekao je on.
 
Nakon održanog sastanka sa njim, Čavušoglu se sastao i sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovim, ali sa njim je imao nešto hladniji pozdrav.
 
Na fotografijama sa sastanka koje je objavila Zaharova vide se ministri Rusije i Ukrajine kako sjede jedan naspram drugog.
 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )