Foto: Glas Srpske

Za sada nema izgleda za pregovore Rusije i Zapada o Ukrajini, rekao je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

- Zapadni sponzori neprekidno podstiču kijevski režim da podigne ulog. Na licemjerne pozive sa Zapada na pregovore gledamo kako na taktičku zamku da bi se ponovo dobilo na vremenu i iscrpljenim ukrajinskim snagama obezbijedio predah i dala mogućnost da se pregrupišu, da ih ponovo snabdiju oružjem i municijom. Ali, to je put rata, a ne proces rješavanja situacije mirnim putem. Nama je to potpuno jasno - rekao je Lavrov u intervjuu za časopis Međunarodni život koji se bavi spoljnopolitičkim temama.
 
On je rekao i da je cilj sastanaka koji se održavaju u različitim gradovima bez prisustva Rusije da se zemlje u razvoju ubijede da podrže "formulu mira" ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, prenosi Sputnjik.
 
- Pri tome Moskvu optužuju da ne želi da učestvuje u pregovorima, a odbacuju bilo koji argument o tome da je neophodno uzeti u obzir ključne interese Rusije. Jasno je da takav pristup ne govori o namjeri Zapada da se o nečemu dogovara sa Rusijom - naveo je Lavrov.
 
Na insistiranje Vašingtona da pregovori treba da se vode isključivo na osnovu uslova Ukrajinaca u Moskvi ističu da je takav pristup besmislen i predstavlja ultimatum jer nije moguće od Rusije zahtijevati da se složi sa ugrožavanjem vitalnih interesa u sferi bezbjednosti i nastavkom tiranije prema Rusima na novim teritorijama i teritorijama pod kontrolom Kijeva, dodao je on.
 
Lavrov je, takođe, ukazao da interesovanje zapadnih investitora za obnovu Ukrajine poslije sukoba opada kako se sukob produžava.
 
- Ako se pogleda u budućnost, nema ničeg radosnog za kijevske vlasti i njihove pokrovitelje. Što duže traju sukobi to investitori imaju manje želje da učestvuju u obnovi Ukrajine u postkonfliktnom periodu. Sve je slabija njihova vjera u vojne uspjehe Ukrajine i, generalno, očuvanje države u postojećim granicama i formi. A da ne govorimo o tome da je pod velikim znakom pitanja sposobnost Kijeva da servisira državni dug - istakao je šef ruske diplomatije.
 
Ukupna strana pomoć režimu Zelenskog za godinu dana od početka specijalne operacije premašila je 160 milijardi dolara, pri čemu na vojnu pomoć otpada 75 milijardi, naveo je Lavrov.
 
- Prema procjenama vašingtonske nevladine Heritidž fondacije, SAD su već izdvojile oko 113 milijardi dolara za Ukrajinu, odnosno po 900 dolara svako domaćinstvo plus još po 300 dolara na ime kamata za servisiranje dugova. Ogromne sume, posebno imajući u vidu tešku situaciju u svjetskoj privredi - zaključio je Lavrov.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )