Foto: SCREENSHOT

Amerika na ODKB, ŠOS i BRIKS gleda kao na smetnju "svojoj dominaciji u međunarodnoj areni, kao na centre budućeg multipolarnog svjetskog poretka", objasnio je šef ruske diplomatije.

Zapad u ODKB-u vidi prijetnju svojoj dominaciji na međunarodnoj areni i zato pokušava da nas podijeli, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov nakon današnjeg sastanka ministara spoljnih poslova Organizacije Ugovora o kolektivnoj bezbjednosti (ODKB) u Minsku.
 
Prema njegovim riječima, tokom sastanka je ustanovljeno da Zapad i na ODKB i na ŠOS i na BRIKS gleda kao na prijetnju "svojoj dominaciji u međunarodnoj areni, kao na centre budućeg multipolarnog svjetskog poretka, u kome Zapad vidi prijetnju svojim interesima, svojoj hegemoniji".
 
Shodno tome, primetne su očajničke, agresivne akcije Zapada da unese raskol među članice ovih organizacija i drugih nezavisnih struktura, dodao je ruski ministar. "Pribjegavaju beskrupuloznim metodama kako bi zabili klin u odnose članica ODKB-a", objasnio je.
 
Učesnici sastanka došli su do zaključka da je neophodno da se odupru ovom pritisku Zapada, u potpunosti ispunjavaju savezničke obaveze i ojačaju jedinstvo.
 
"I predsjednik Bjelorusije je naglasio da to zahtjeva ne samo saveznička moralna obaveza, već i čisto pragmatični interesi. Jer, na kraju krajeva, svi mi u ODKB, u okviru Zajednice nezavisnih država (ZND), u okviru Evroazijske ekonomske unije i u okviru Savezne države, moramo da živimo zajedno i zajedno rješavamo naše probleme. Ne možemo jedni od drugih da pobjegnemo", zaključio je.

Šefove delegacija država članica ODKB-a i generalnog sekretara organizacije primio je predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko, javilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.
 
Zapad je opsjednut svešću o nepopravljivoj uvjerenosti u sopstvenu ispravnost, dodao je Lavrov nakon sastanka.
 
"Drugim riječima, Zapad je obuzet očuvanjem svoje hegemonije na međunarodnoj sceni, nametanjem svojih pravila koja podrivaju međunarodno pravo i formulišu se po principu 'danas mi odgovara da je crno, sutra da je bijelo'", objasnio je.
 
Takva tendencija je primjetna u različitim sferama međunarodnog života, između ostalog u odnosu Zapada prema aktivnostima integracionih struktura na postsovjetskom prostoru.
 
Prema njegovim riječima, Zapad, kao što je to već radio u Avganistanu, Iraku, a sada i u Ukrajini, čim izgubi interes napušta situaciju koju je stvorio i odlazi ostavljajući date teritorije u ruševinama i u kritičnom stanju.
 
Prema njegovim riječima, ODKB bi morao pravilno da analizira aktuelnu situaciju i odabere put.

Teza da zemlje ODKB treba da budu zajedno i zajednički odgovaraju na izazove veoma je aktuelna, s obzirom na trenutnu geopolitičku situaciju u svijetu, rekao je generalni sekretar organizacije Imangali Tasmagambetov na sastanku, prenosi TASS.
 
Potvrdio je riječi bjeloruskog predsjednika da geopolitička situacija u svijetu nastavlja da se pogoršava.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )