Foto: SCREENSHOT

Kriza u Ukrajini mogla bi da se završi tako što će Sjedinjene Američke Države napustiti svoje saveznike, u virtuelnom ponavljanju događaja iz Egipta i Avganistana, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u intervjuu za TV kanal Cargrad, koji je danas u postavljen na sajt Ministarstva spoljnih poslova.

On je podsjetio da su SAD “napustile bivšeg egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka” i okrenule leđa “avganistanskom rukovodstvu na koje su se oslanjale tokom 20-godišnje okupacije te zemlje”.
 
– Nadam se da će današnji političari obratiti pažnju na relevantnu istoriju i pogledati kako mogu da se razvijaju odnosi sa hegemonom koji želi da se nametne u ovom svojstvu svima – poručio je Lavrov.
 
On nije isključio mogućnost da bi ukrajinska kriza mogla da se završi na sličan način. Mnogi politički analitičari su pisali o tome. Oni predviđaju da će cijela ova kriza trajati onoliko dugo koliko je potrebno Amerikancima. Ovi ljudi će ostati na vlasti onoliko dugo koliko su tamo potrebni SAD – rekao je Lavrov.

Komentarišući izjavu francuskog predsjednika Emanuela Makrona da je Rusija pretrpjela geopolitički poraz u Ukrajini i da postaje zavisna od Kine, Lavrov je ocijenio da se Makron osjeća kao vazal SAD, ali ne može ništa da uradi povodom toga.
 
– Makron mora da se osjeća bespomoćno jer godinama priča o strateškoj autonomiji Evropske unije. Osjeća se kao vazal Sjedinjenih Država i to mu je neprijatno. Svaka mu čast na tome, ali neće biti u stanju da uradi bilo šta povodom toga – istakao je Lavrov.
 
On je napomenuo da to što Rusija od 2001. godine širi svoje odnose sa Asocijacijom država jugoistočne Azije ASEAN, Indijom i Kinom ne znači da se Moskva “okrenula” od Zapada, već da je to učini Zapad, nametanjem svojih interesa svima ostalima.
 
– Kada su odnosi sa zapadnim zemljama krenuli nizbrdo, objektivno je rasla relativna težina naše istočno orijentisane politike. Tim prije što, bez obzira na njen udio u spoljnim odnosima Moskve generalno, ukupan obim naših odnosa sa Kinom je na rekordno visokom nivou – rekao je visoki diplomata.

Međutim, po riječima Lavrova, Rusiji je trebalo mnogo vremena da razvije kooperativni odnos sa Kinom.
 
On je takođe rekao da je Rusija uvijek bila evro-pacifička sila i da je Moskva oduvijek sarađivala sa svima koji su to hteli na osnovu uzajamnog poštovanja i koristi.
 
– Kada je Zapad bio spreman za ravnopravnu saradnju, činilo se da su postojale svijetle perspektive za stvaranje zajedničkog ekonomskog, humanitarnog i bezbednosnog prostora od Atlantika do Pacifika – naglasio je ruski šef diplomatije.
 
On je poručio da će Rusija ostaje otvorena za saradnju sa svima.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )