Foto: Twitter

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov kritikovao je akcije SAD protiv drugih država u UN.


Zbog redukovanog broja objava na Facebook za nesmetano praćenje vijesti i ostalog sadržaja, dodajte besplatnu aplikaciju cafe.ba ! Klikom OVDJE !
 

On je rekao da Vašington i njegovi saveznici žele da "zaustave zamajac istorije", piše "RIA".

Govoreći tokom opšte političke diskusije 77. zasjedanja Generalne skupštine UN, Lavrov je istakao da je "unipolarni model svetskog razvoja koji je služio interesima Zapada – zlatna milijarda, čiju su prekomjernu potrošnju vijekovima obezbjeđivali resursi Azija, Afrika i Latinska Amerika, postaju stvar prošlosti“, piše "RIA".

"Danas formiranje suverenih država, spremnih da brane nacionalne interese, vodi ka formiranju ravnopravne, socijalno orijentisane i održive multipolarne arhitekture. Međutim, objektivne geopolitičke procese sagledavaju Vašington i vladajuće elite zapadnih zemalja koje su se potpuno potčinile kao prijetnju njihovom dominantnom položaju", rekao je Lavrov.

"SAD i njihovi saveznici žele da zaustave zamajac istorije. Jednom, nakon što je proglasio pobjedu u Hladnom ratu, Vašington se uzdigao skoro do ranga glasnika Gospoda Boga na Zemlji, koji nema nikakve obaveze, već samo "svjeto“ pravo nekažnjenog djelovanja Svaka država može biti proglašena zonom ovih akcija, pogotovo ako se nekako nije dopala samoproglašenim "gospodari sveta" - rekao je Lavrov. Naglasio je da se svi sećaju "kako su vođeni agresivni ratovi protiv Jugoslavije, Iraka, Libije, koji su odnijeli stotine hiljada života civila“.
 
"Bar u jednoj od ovih zemalja, da li su legitimni interesi Zapada zaista pogođeni? Da li su zabranili engleski ili jezike drugih zemalja članica NATO, zapadne medije, kulturu? Da li su Anglosaksonce proglasili "neljudima“? Kakvi su rezultati američkih "avantura" na Bliskom istoku ? Poboljšanje ljudskih prava i vladavine prava? Stabilizacija društveno-političke situacije? Rast blagostanja stanovništva? Navedite državu u koju je Vašington nasilno intervenisao i gdje je zbog toga život postao bolji", zaključio je on.
 
 
 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )