Foto: x.com

Sjedinjene Države će se suočiti sa “opasnim posljedicama” ako nastave da povećavaju vojnu pomoć Ukrajini umjesto da podrže predloženo rusko rješenje kojim bi Moskva preuzela dijelove teritorije, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u ekskluzivnom intervjuu za američki Newsweek.

Više od dvije i po godine nakon što je Vladimir Putin naredio „specijalnu vojnu operaciju“ protiv Ukrajine, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da Kremlj nudi održiv plan za zaustavljanje krvoprolića i obnovu evropske bezbjednosne arhitekture. On je optužio NATO predvođen SAD-om da je prvi posijao sjeme rata prije deceniju i da je nastavio da podstiče vatru.

“Rusija je otvorena za političko-diplomatsko rješenje koje bi trebalo da otkloni osnovne uzroke krize“, rekao je on.

“Treba da težimo da okončamo sukob, a ne da postignemo prekid vatre“, rekao je Lavrov.

Ruski plan predviđa da Ukrajina ustupi uglavnom, ali ne u potpunosti, pokrajine Donjeck, Herson, Lugansk i Zaporožje, koje je Moskva formalno anektirala nakon međunarodno osporenog referenduma u septembru 2022, kao i Krim, koji je Rusija zauzela i anektirala sličnim glasanjem 2014. Kijev bi takođe morao da odustane od članstva u NATO savezu, smatraju ruski lideri. Lavrov kaže da bi osnova za prekid vatre mogli da budu pregovori u Istanbulu 2022. koji su uključivali odustajanje od članstva u NATO-u i priznavanje nezavisnosti ruskih dijelova autonomnih oblasti Donjeck i Lugansk, ali sada kaže da bi novi pregovori trebalo da uključe u računicu "stanje na terenu".

Ukrajina i zapadni saveznici umjesto toga zahtijevaju bezuslovno povlačenje Rusije, dok Moskva kaže da eskalacija sukoba približava NATO direktnoj konfrontaciji sa Rusijom, koja ima najveće svjetske zalihe nuklearnog oružja i jedna je od dvije nuklearne supersile, zajedno sa SAD.

“Trenutno, koliko vidimo, povratak mira nije dio plana našeg protivnika. Zelenski nije opozvao svoj dekret o zabrani pregovora sa Moskvom“, rekao je Lavrov.

“Vašington i njegovi saveznici iz NATO-a pružaju političku, vojnu i finansijsku podršku Kijevu da nastavi rat. Oni raspravljaju o ovlašćenju ukrajinske vojske da koristi zapadne rakete dugog dometa za udar duboko u rusku teritoriju.

“Igranje vatrom na ovaj način može dovesti do opasnih posljedica“, upozorava Lavrov.

Mjere koje Moskva traži, rekao je Lavrov, usklađene su sa putanjom svijeta koji se brzo mijenja u kome je Rusija uspostavila duboko partnerstvo sa Kinom i ojačala veze sa zemljama u razvoju koje traže veći uticaj na globalnoj sceni. Iako Moskva snosi troškove, on je rekao da Kijev i njegove pristalice mogu najviše izgubiti udugotrajnom ratu.

Odlučujući trenutak za tok rata mogao bi da bude i rezultat predsjedničkih izbora u SAD 5. novembra između potpredsjednice Demokratske stranke Kamale Haris i bivšeg predsjednika Donalda Trampa. Podrška Ukrajini bila je predmet političkih sukoba u zapadnim prijestonicama, a ne samo u Vašingtonu, koji je pružio najdirektniju pomoć.

“Uopšteno govoreći, ishod ovih izbora za nas nije važan, jer su dvije stranke postigle konsenzus o suprotstavljanju našoj zemlji“, rekao je Lavrov.

“U cjelini gledano, bilo bi prirodno da se stanovnici Bijele kuće, ma ko oni bili, bave svojim domaćim poslovima, umjesto da traže avanture na desetine hiljada kilometara daleko od američkih obala. Uvjeren sam da će glasači u SAD misliti isto“, rekao je Lavrov, prenosi Index.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )