Foto: michaelmep/pixabay

Omiljeni plod Mediterana i neizostavan sastojak mediteranskih jela, osim jedinstvenog ukusa krasi i savršen spoj vitamina i mineralnih sastojaka. Upravo zbog toga se masline još od drijevnih vremena koriste kao lek i vjeruje se da liječe čak 60 vrsta bolesti. Zahvaljujući visokom sadržaju vitamina E masline se svrstavaju među važan antioksidans.

Omiljeni plod Mediterana i neizostavan sastojak mediteranskih jela, osim jedinstvenog ukusa krasi i savršen spoj vitamina i mineralnih sastojaka. Upravo zbog toga se masline još od drijevnih vremena koriste kao lijek i vjeruje se da liječe čak 60 vrsta bolesti. Zahvaljujući visokom sadržaju vitamina E masline se svrstavaju među važan antioksidans. Pored toga u sebi sadrže mnoge hranljive i ljekovite materije, kakvi su vitamin C, D, A, K, biljne masti, belančevine, beta-karoten, enzime, nezasićene masne kiseline, omega-3 kiselinu, oleuropein, oliensku kiselinu, stearinsku kiselinu, palmitinsku kiselinu, hlorofil, flavonoide, fitosterole, gvožđe.
 
Evo zašto se masline smatraju najzdravijim i najljekovitijim plodom Mediterana.

Poboljšanje memorije
 
Masline sadrže polifenole, supstance koje smanjuju oksidativni stres u mozgu. Svakodnevno konzumiranje maslina poboljšava pamćenje za čak 25 odsto.
 
Daje energiju
 
Jedna šolja maslina sadrži 4,4 miligrama gvožđa. Gvožđe pomaže u sintezi karnitina, aminokiseline koja masti transformiše u energiju. Osim toga, gvožđe povećava nivo hemoglobina u krvi.
 
Smanjuju bore
 
Masline smanjuju bore za 20 odsto, jer sadrže oleinsku kiselinu. Ova mononezasićena Omega-9 masna kiselina održava kožu nežnom i zdravom. Takođe, masline sadrže i vitamin E, koji poboljšava zdravlje kože.
 
Sprečavaju kardiovaskularna oboljenja
 
Zbog sadržaja masnih kiselina, masline regulišu nivo holesterola i triglicerida, sprječavajući da se ove štetne supstance natalože u krvnim sudovima. Na taj način masline štite i jačaju arterije, i sprječavaju nastanak mnogih zdravstvenih problema vezanih za kardiovaskularni sistem.
 
Otklanjaju zatvor
 
Osobama koje imaju problema sa zatvorom, preporučuje se konzumiranje maslina jer su bogate vlaknima. 
 
Smanjuju upale i bolove
 
Zbog prisustva antioksidansa, masline djeluju kao sredstvo za ublažavanje bolova i smanjenje upalnih procesa u organizmu.
 
Sprečavaju rak
 
Antioksidaciona i antiupalna dejstva maslina, povoljno djeluju na organizam, eliminišu toksine iz tela i bore se protiv slobodnih radikala, i samim tim štite ćelije od malignih oboljenja. Smanjuju alergije
 
Uključite masline u svakodnevnu ishranu, jer na taj način možete povećati otpornost svog organizma na razne alergije, ili ublažiti simptome istih.
 
Čuvaju oči
 
U jednoj šoljici maslina nalazi se preporučena dnevna doza vitamina A, koji je neophodan za očuvanje zdravlja očiju, i za bolji vid, posebno noćni vid. Masline štite od pojave glaukoma, katarakte, i drugih očnih oboljenja koja se javljaju u starosti.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )