Foto: ASHAMBLES/TIKTOK/SCREENSHOT

Evo kako da prikupite koru hrasta i kako da od nje spremite lijek za mnoge boljke.

Za očuvanje dobrog zdravlja tokom jeseni i zime može da bude zaslužna i biljna apoteka. U nju bi svakako trebalo dodati i koru bijelog hrasta, jer ona može da bude lijek za mnoge boljke.

Ukoliko želite sami da je osušite poželjno je da je prikupite sa mladih stabala, čije su grane promjera najviše dva do tri centimetra.

Hrastova kora pomaže i kod proširenih vena, krvarenja i dijareje.

Zahvaljujući sposobnosti da sužava tkivo, ona može da zaustavi ili ublaži krvarenje, smanji dijareju ili suzi proširene vene. Ovaj lijek iz prirode ima i dokazano protivupalno djelovanje i za kožne probleme, poput ekcema, opekotina, poderotina, a smanjuje i bol i oteklinu u slučaju uboda insekata.

S obzirom na to da ima snažno antiseptično dejstvo pomaže i u slučaju bakterijskih infekcija kože, kao i bešike, a zbog obilja saponina, hrastova kora pomaže i u slučaju respiratornih tegoba, a naročito kod iskašljavanja sekreta iz bronhija.

Kora bijelog hrasta veoma je popularna i za liječenje gingivitisa i zubobolje. U ovom slučaju se primenjuje kao vodica za usta, tako što se skuva šolja jačeg čaja od hrastove kore, i ohlađen se mućka u ustima.

Hrastovom korom protiv opadanja kose
Jednaku količinu izmrvljene kore hrasta i ljuski crnog luka potopite u pola litra vode i kuvajte na tihoj vatri pola sata.

Vodu potom procijedite i prelijte preko kose poslije pranja. Ovaj postupak ponavljajte tri puta nedjeljno, piše Magazin Novosti.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )