Foto: Freepik

Maslina je jedna od najstarijih kultura. Vjeruje se da potiče s Krete odakle se proširila na Egipat, Grčku, Palestinu i druge zemlje. Masline se spominju u Bibliji, te se često kaže da su u raju bila dva drveta – smokva i maslina. Smokva je "drvo istine", a maslina je "drvo života".

Stare latinske misli koje se spominju u mnogim svetim knjigama različitih religija glorifikuju ovu biljku riječima "oles prima arborum omnium est" ili "maslina je prva među drvećem". To je biljka koja simbolizuje svetost, obilje, pravičnost, zdravlje, ponos, pobjedu, uspjeh, mudrost, inteligenciju, čistoću, novo rađanje i mnoge značajne ljudske vrline.

Iako se masline ne mogu jesti izravno s drveta zbog pirodne gorčine koju posjeduju metodama obrade se ta gorčina smanjuje.

Obradom se količina gorke tvari oleuropeina u maslinama dovoljno snizi da se ublaži gorčina, a da pri tome ostaju očuvana njegova zaštitna antioksidacijska svojstva. U domaćinstvima je najčešće u upotrebi maslinovo ulje, cijele masline iz tegle, a sve više ljudi koristi namaz od maslina. Međutim neobična ali jako ukusna stvar je i liker od maslina.

Sastojci:

  • 1l rakije (najbolja je rakija od jabuke)
  • 60 dag crnih maslina
  • 50 dag šećera
  • korice grejpa, narandže i limuna
  • 5-6 klinčića

Priprema:

Potrebno je da masline budu krupne i zrele. Prije svega 50 dag šećera prokuhati sa 2 dcl vode i ohladiti. Potom sve sastojke, koru jednog limuna, koru narandže, koru grejpfruta, sve tanko oljušteno sa vanjske strane i 5-6 klinčića zajedno sa maslinama i rakijom pomiješati u veću teglu od dva do tri litra sa velikim otvorom. Ovako treba da odstoji 45 dana dobro prekrivena na tamnom mjestu. Kuharica koja je ovaj recept  podijelila na “Coolinarici” kaže da ga češće treba promiješati, naročito prvih par dana da se otopi šećer, a i inače se svi sastojci trebaju prožeti. Teglu držati dobro zatvorenu, 45 dana i treba biti pokrivena. Zatim filtrirati kroz duplu gazu, zatim dobro začepiti i ostaviti da stoji cca šest mjeseci. Najbolje je staviti liker u bocu od dve ili čak tri litre, jer likera bude oko nešto manje od dvije litre.

Dobrobiti maslina

Masline su izuzetno zdrava namirnica s brojnim koristima za zdravlje. Bogate su antioksidansima, zdravim mastima i drugim hranjivim tvarima koje mogu pridonijeti održavanju dobrobiti organizma. U svom sastavu sadrže 11 do 15 odsto masti od čega više od 70 odsto čini jednostruko nezasićena oleinska masna kiselina. Ova masna kiselina ima blagotvorno djelovanje na zdravlje jer smanjuje upalu u organizmu, snižava rizik od bolesti srca i bori se protiv karcinoma. Masline sadrže i nizak udio ugljikohidrata čiju većinu čine prehrambena vlakna. Mogu se pohvaliti i udjelom vitamina D, željeza, bakra, kalcija i natrija. No, alkoholom svakako treba biti oprezan te ga odgovorno konzumirati.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )