Foto: InfoBijeljina

Udruženje hematologa i transfuziologa FBiH (UHIT FBiH) uputilo je hitan dopis nadležnim institucijama, upozoravajući na kritičnu situaciju u liječenju pacijenata.

U dopisu se ističe da zdravstveni sistem nikad nije bio u lošijem stanju te da su pacijenti prisiljeni čekati na liječenje bez dostupnih standardnih lijekova koji su uobičajeni u regiji, izvještava Žurnal.

Federalne institucije, uključujući Vladu Federacije BiH, Federalno ministarstvo zdravstva i Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, koje su odgovorne za pružanje zdravstvene zaštite najteže oboljelim pacijentima, nisu ispunile svoje zakonske obaveze. Između 2002. i 2023. godine, Vlada FBiH je uplatila samo petinu propisanog iznosa u Fond solidarnosti, dok Federalno ministarstvo zdravstva već pet godina nije revidiralo Listu lijekova Fonda solidarnosti. Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH kontinuirano krši Zakon o pravima, obavezama i odgovornostima pacijenata FBiH, stvarajući liste čekanja za najteže bolesnike.

Iz UHIT-a FBiH upozoravaju da pacijenti umiru jer nema dostupnih lijekova. “U očaju i nemogućnosti liječenja lijekovima koji su standard u Evropi i svijetu, posežemo za davno zaboravljenim protokolima i pravimo kompromise pokušavajući održati naše pacijente u životu,” navodi se u dopisu. Posebno su istakli problem sa zastarjelim listama lijekova, nedostatkom bazičnih citostatika i neosnovanim krivljenjem ljekara zbog administrativnih prepreka.

Ljekari su predložili sedam konkretnih zahtjeva za poboljšanje stanja:

-Ukidanje listi čekanja za sve hematološke zloćudne bolesti.
-Odobrenje svih traženih lijekova pacijentima koji trenutno čekaju.
-Ukinuti Komisiju za citostatike ZZOiR FBiH i prenijeti ovlasti na hematološke konzilije.
-Hitno revidiranje i dopuna liste lijekova ZZOiR FBiH u roku od mjesec dana.
-Zakonska obaveza godišnjeg revidiranja liste lijekova.
-Formiranje tijela sastavljenog od hematologa iz svih centara za revidiranje liste.
-Organizacija tematskog sastanka svih hematologa UHIT FBiH prije godišnjeg revidiranja liste.

Do sada, nadležne institucije nisu odgovorile na dopis UHIT-a FBiH, potvrdila je predsjednica Udruženja, doc. dr. Lejla Ibričević Balić. Ona je naglasila da u liječenju maligniteta nema mjesta listama čekanja te da BiH nema lijekove koji su standard u regiji, što dovodi zemlju na dno ljestvice zdravstvene zaštite.

Ranije je i dr. Semir Bešlija, šef Klinike za onkologiju KCUS-a, izjavio da su liste čekanja za onkološke pacijente “civilizacijska sramota” i da vlasti nemaju volju riješiti ovaj problem. On je naglasio da zbog zastarjelih lista liječenja pacijenti ne dobijaju optimalnu terapiju, što predstavlja poraz za cijelo društvo.

Situacija se pogoršava svakim danom, a ljekari upozoravaju da bi ubrzo moglo doći i do fizičkih napada na zdravstvene radnike zbog nedostatka adekvatne podrške i lijekova.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )